Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Творба на Кристо, с част от фреска от Рафаел, влезе в колекцията на Ватикана

Създадена е от художника през 2016 г. като част от акцията „Опаковане на Ватиканските музеи“

Опакованото произведение на Кристо, което вече е в колекцията на Ватиканските музеи. Снимка: Министерство на външните работи - Творба на Кристо, с част от фреска от Рафаел, влезе в колекцията на Ватикана

Опакованото произведение на Кристо, което вече е в колекцията на Ватиканските музеи. Снимка: Министерство на външните работи

Произведение на Христо Явашев – Кристо влезе в колекцията на Ватиканските музеи в Рим, съобщават от Министерство на външните работи. Творбата, създадена като обложка на диск, е била предадена на директора на Ватиканските музеи Барбара Ята на 13 октомври.  

Опакованият детайл от фреска на Рафаел е частна собственост, представлява кутия на диск със записи на Ватиканските музеи по проект от 2016 г. Откупен е от италианци, които са решили да го дарят на римокатолическата църква. Това е първата творба на Кристо, която постъпва в престижния музей. Годишно институцията отчита над 6,5 млн. посетители.

През септември се проведе уебинар на тема съвременното изкуство през творчеството на Кристо и Жан-Клод, посветен на реализирането на последния им проект „Опакованата Триумфална арка“ в Париж (18 септември – 3 ноември). Специален гост в срещата бе монсеньор Дарио Вигано, заместник ректор на Папската академия на науките и бивш директор на Ватиканската служба на съобщенията. Като шеф на съобщенията през 2016 г. монсеньор Вигано организира инициатива с Кристо за „опаковане на Ватиканските музеи“ – опакован е публично диск с филми за Ватиканските музеи, издание на Ватиканската пресслужба и RAI.

За обложката на произведението Кристо избира образ от Стаите на Рафаело, разположени до Сикстинската капела. Тогава по настояване на монсеньор Вигано Кристо опакова и подписва допълнително 300 авторски копия, които са предадени на „Кристис“, а приходите от продажбата им на търг (ок. 200 хил. евро) са предоставени на папа Франциск. Те са събрани в отговор на негов апел след пътуването му в Африка да бъдат събирани средства за детска болница в Банги, в Централноафриканската република.

Получената творба ще бъде заведена в колекцията на Ватиканските музеи и се очаква да бъде изложена в залите за съвременно изкуство.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС