Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Творба на жена за пръв път във Виенската опера, жени и в ключовите роли

Представят адаптация на роман на Вирджиния Улф, посветен на двойствеността и транс идентичността

Виенската опера е една от най-старите и престижни сцени в света на класиката, но макар и бавно, промяната стигна и дотам. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Творба на жена за пръв път във Виенската опера, жени и в ключовите роли

Виенската опера е една от най-старите и престижни сцени в света на класиката, но макар и бавно, промяната стигна и дотам. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Една от най-консервативните институции в класиката – Виенската опера, е пред премиера на първия си спектакъл, създаден от жена. Олга Нойвирт ще постави през декември адаптация на романа „Орландо“ на Вирджиния Улф, която ще дебютира на тази сцена 78 г. след смъртта си. Книгата е определяна като първия англоезичен транс роман заради неясната граница между половете.

Книгата ни връща във времето на Елизабет I, започва с представянето на 30-годишния англичанин Орландо и завършва в 1928-а с главен герой 36-годишна жена. В оперната версия действието ще продължи до наши дни и ще представи детето на Орландо. Ролята е поверена на Джъстин Вивиан Бонд, трансджендър кабаретен артист, поканен от Америка.

Операта до днес се счита за най-мизогинистичното изкуство, но и то започва да се променя, макар и бавно – световните оперни сцени все по-често канят жени композитори и режисьори, експериментира се с нови формати, отбелязва Гардиън“. В по-старите оперни театри промяната се случва по-бавно, макар и там да има опити за промяна на традиционния вкус – през 2016 г., след повече от столетие, „Метрополитън“ в Ню Йорк постави на сцената си първата опера, писана от жена. В Лондон Кралската опера даде обещание да отвори сцената си за повече режисьорки и да включи в екипа си още жени, за да даде нова перспектива на класическите творби.

Всички ключови роли в операта „Орландо“ са в поверени на жени – либретото е писано от Нойвирт и драматуржката Катрин Филу, британската режисьорка Поли Греъм ще пренесе текста на сцена, а костюмите са на Рей Кавакубо, основателка на модния бранд „Comme des Garçons“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg