Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Творбата е самият музей

Пленително произведение на Даниел Бюрен, което „допълва“ архитекта Франк Гери

Фондация „Луи Вюитон“ представи проекта на Даниел Бюрен, който ще обвие музея, проектиран от Франк Гери като втора кожа. - Творбата е самият музей

Фондация „Луи Вюитон“ представи проекта на Даниел Бюрен, който ще обвие музея, проектиран от Франк Гери като втора кожа.

В съвременното изкуство творбата нерядко е не само в музея, а представлява самия музей. С ръка на сърцето можем да кажем, че е така при всички проекти на архитекта Франк Гери, чиято най-зашеметяваща творба е музеят „Гугенхайм“ в Билбао. Едно от последните му произведения е музеят „Люи Вюитон“ в Париж, вдигнат от фамилия Вюитон, за да изложат в него семейната си колекция от произведения на изкуството. Сега Вюитон са поканили художника Даниел Бюрен да „допълни“ Гери.

Творбата на Бюрен, наречена „Обсерватория на светлината“, ще се появи на 11 май като втора „кожа“ на музея. 3600-те парчета стъкло от фасадата на сградата ще бъдат покрити с цветни филтри. Чрез слънчевата светлина, отражения, транспаранти и контрасти, различни цветни форми ще се появяват и изчезват в различните моменти от деня.

Вижте още: ШЕДЬОВЪРЪТ НА ВЮИТОН

„Даниел Бюрен е създал грандиозен проект, уместен и пленителен, резултат на истински диалог с Франк Гери и сградата му. Работата му откликва великолепно на архитектурата и в тон с нейния подход се връща към 70-те, сливайки в едно цветове, прозрачност и светлина“, казва в изявление Бернар Арно, председател на Фондация „Луи Вюитон“.

Вижте още: ЛУИ ВЮИТОН. НЕ ЧАНТА, А МУЗЕЙ

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90