POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Творби на Кристо в есенния Салон на галериите

НДК влиза във владение на изобразителното изкуство от 13 до 17 ноември

Няколко галерии, сред които столичната „Софин“, ще представят творби на Христо Явашев – Кристо.  - Творби на Кристо в есенния Салон на галериите

Няколко галерии, сред които столичната „Софин“, ще представят творби на Христо Явашев – Кристо.

Творби на Кристо, Димитър Казаков – Нерон и Дечко Узунов ще бъдат представени на есенния Салон на галериите. От 13 до 17 ноември зала 3 на НДК ще притегля ценителите на изобразителното изкуство и скулптурата у нас с второто издание на културното събитие.

Съдържанието, което 30 галерии от цялата страна ще покажат, ще бъде изненада дори за домакините от Двореца. Ясно е обаче, че няколко галерии, сред които столичната „Софин“, ще представят творби на Христо Явашев – Кристо.

Сред най-интересните произведения на изложението ще бъдат платна на Генко Генков, Дечко Узунов, Стоян Венев, Димитър Казаков – Нерон и на брат му Никола Казаков.

„Богата палитра от съвременна класика“, определи Салона Людмил Веселинов от борда на директорите на НДК.

Ще бъдат показани също произведения от колекцията на акад. Светлин Русев – някои от които не са виждани от широката публика до момента. Докато тече Салонът, неговото Ателие на столичната ул. „Врабча“ няма да е отворено за посетители.

За разлика от първото издание на форума, този път ще има и раздел за фотография.

„Дълбоко вярвам, че българските галеристи са хора, които полагат огромен труд и в същото време не получават от държавата тази подкрепа, която би трябвало. Аз високо ценя техния труд, това са едни изключително професионално подготвени хора – каза пред журналисти директорът на НДК Мирослав Боршош. – Подобни формати в цял свят са едни от най-авторитетните и най-печелившите. Работата ни с галеристите е свързана с ясното разбиране, че културата е икономика. Надявам се по този начин да помогнем в прекрасната им, но нелека задача да мениджират изкуство.“

Салонът ще бъде придружен и от няколко съпътстващи изложби. На 9 ноември на третия етаж на Двореца ще бъде открита експозицията „Съвременно унгарско изкуство“ на Общността на кечкеметските художници. На 10 ноември Кеазим Исинов открива своята изложба с живопис „Човек, земя, космос“ в централното фоайе на третия етаж. Ден по-късно, в западното фоайе, се открива „Успоредно“ – експозиция с пластики на Снежана Симеонова. На 12 ноември проф. Иван Димов показва свои акварели в Мраморното фоайе.

За 330-годишнината от рождението на Йохан Себастиан Бах на 14 ноември професорите от Музикалната академия Велика Цонкова (цигулка) и Димо Димов (пиано) ще изнесат концерт в Зала 9.

През всичките дни на Есенния Салон ученици от Музикалното училище ще изнасят камерни концерти в Зала 3 от 17 до 18 часа.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90