Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Културата внася в британската икономика по £10 млн. на час

Значимостта на творческите индустрии не бива да бъде подценявана

На Острова се снима голяма част от холивудските продукции. На снимката: Сцена 1 в „Пайнепъл студиос“ - Културата внася в британската икономика по £10 млн. на час

На Острова се снима голяма част от холивудските продукции. На снимката: Сцена 1 в „Пайнепъл студиос“

Британското правителство обяви числа, които разкриват колко важни за икономиката на страната са нейните кинаджии, музиканти, художници, писатели и други творци, които внасят £84 милиларда годишно в бюджета. Броят на работните места, свързани с творческите индустрии, се е увеличил с почти 20% от 2011 г., за да стигне 1.9 милиона днес, съобщиха от Министерството на културата, медиите и спорта на Острова.

За съжаление, обявата почти сигурно е в отговор на Брекзит – правителството се опитва да ограничи предвижданото намаляване на приходите след решението на Великобритания да напусне ЕС.

„Каква отлично представяне! Звездният бум на заетостта в британските творческите индустрии продължава“, крещи заглавието на правителствения сайт.

Няколко директори на продуцентски компании (на Острова се снима голяма част от холивудските продукции) са споделили своите притеснения за бъдещето на киноиндустрията в Обединеното кралство, предвид резултатите от историческия референдум.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Творческите индустрии са сред най-успешните във Великобритания – коментира обаче държавният секретар по културата, медиите и спорта Джон Уитингдейл. – Този успех се гради на изключителния талант, който съществува в тази страна, на  невероятно ѝ културно наследство, на английскиь език и данъчната система, предназначена да подпомага и насърчава растежа в творческия сектор. Всичко това няма да се промени от решението на референдума да напуснем Европейския съюз и аз съм убеден, че нашите творчески индустрии ще продължат да се развиват и да се възползват от новите възможности, които се отварят за бизнеса в целия свят.“

За съжаление, приносът на творческите индустрии за икономиката често се подценява, а Великобритания е богата на творчески талант и е водеща в света в области като визуалните ефекти. Новите цифри също показват, че танцьори и хореографи, художници, програмисти и разработчици на софтуер са сред най-процъфтяващите творчески професии.

Тази седмица Съветът на творческите индустрии ще обсъди създаването на работна група, която да проучи  последиците от референдума за напускане на Европейския съюз.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах