Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Творческите съюзи до новите партии в НС: Бюджетът за култура да стане 1% от БВП

Открито писмо, ден преди преговорите за културната политика за формирането на коалиция

Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Творческите съюзи до новите партии в НС: Бюджетът за култура да стане 1% от БВП

Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

За справедливо разпределение на финансирането в областта на културата в размер на 1% от БВП настояват творческите съюзи в открито писмо до новите партии. Това, казват творците, ще осигури началото на адекватна регулация на процесите в областта на културата. 

Откритото писмо е адресирано до Асен Василев и Кирил Петков (съпредседатели на ПП „Продължаваме промяната“), Корнелия Нинова (председател в оставка на БСП), Слави Трифонов (председател на „Има такъв народ“) и Христо Иванов, Атанас Атанасов, Борислав Сандов и Владислав Панев (съпредседатели в оставка на „Демократична България“ – обединение). Изпратено е до медиите ден преди разговора за културна политика на представители от различни политически сили с лидерите на партиите в новия парламент, които смятат да формират коалиция.

Председателите на творческите съюзи заявяват, че очакват от политиците темата за 1% на бюджета за култура „да бъде задължително условие за последващи разговори за програми и политики в областта на културата“.

Предлагаме ви пълния текст на отвореното писмо на съюзите:

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Уважаеми дами и господа,

В продължение на откритото писмо на българските творчески съюзи до политическите партии по време на предизборните кампании през 2021 г. с настояване за достигане на справедливо разпределение на финансирането в областта на културата в размер на 1% от БВП, което ще осигури началото на адекватна регулация на процесите в областта на културата, обръщаме внимание на лидерите на политически партии и делегираните от партиите участници в програмните разговори за съставяне на бъдещо коалиционно правителство на Република България, че очакваме от тях тази тема да бъде задължително условие за последващи разговори за програми и политики в областта на културата.

Две от участващите четири партии в настоящите разговори за съставяне на правителство заложиха това общо искане в официалните си партийни програми, а другите две в периода на предизборните си кампании категорично го подкрепиха.

Припомняме, че размерът на финансиране в областта на културата в България е най-нисък в географска Европа.

Ще наблюдаваме с внимание за спазването на заявените цели от партиите и се надяваме българската културна общност най-сетне да стане свидетел на отговорна държавна политика за съхранение на българската културна идентичност“.

Писмото е подписано от Милко Лазаров (председател на Съюза на българските филмови дейци), Боян Ангелов (председател на Съюза на българските писатели), Христо Мутафчиев (председател на Съюза на артистите в България), Любен Генов (председател на Съюза на българските художници), арх. Тодор Булев (председател на Съюза на архитектите в България), Ценко Минкин (председател на Съюза на българските композитори), Снежана Тодорова (председател на Съюза на българските журналисти), Станислав Почекански (председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци), Веселина Райжекова (председател на Съюза на преводачите в България).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах