Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Творческите съюзи – обединени зад Ирина Бокова

Излизат с отворено писмо, в което заявяват подкрепата си за кандидатурата й за шеф на ООН

„Като първата жена - ръководител на ЮНЕСКО към ООН, подкрепяме инициативата тя да стане и първата жена ръководител на ООН, с ясното съзнание, че това е послание не само към жените и децата по света, но и към всички жители на планетата“, пишат творческите съюзи. - Творческите съюзи – обединени зад Ирина Бокова

„Като първата жена - ръководител на ЮНЕСКО към ООН, подкрепяме инициативата тя да стане и първата жена ръководител на ООН, с ясното съзнание, че това е послание не само към жените и децата по света, но и към всички жители на планетата“, пишат творческите съюзи.

Творческите съюзи в България за пръв път се оказаха обединени зад обща кауза – всички застанаха зад кандидатурата на Ирина Бокова, Генерален директор на ЮНЕСКО, за Генерален секретар на ООН. Сдруженията на артистите, на архитектите, на журналистите, на композиторите, на музикалните и танцовите дейци, на писателите, на преводачите, на филмовите дейци и на художниците заявиха подкрепата си с отворено писмо, адресирано до президента Росен Плевнелиев, председателя на парламента Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов, председателите на всички парламентарно представени партии и медиите.

Вижте пълния текст на позицията им:

Уважаеми господа,

Творческите съюзи в Р. България подкрепят официалната българска кандидатура за Генерален секретар на ООН на г-жа Ирина Бокова, понастоящем Генерален директор на ЮНЕСКО.

Изпращаме това обръщение със съзнанието, че днес е изключително важно чрез културата да се търсят и намират нови възможности за установяване на мир и хармония между народите.

Г-жа Бокова е доказала своите качества в рамките на нейните два мандата като Генерален директор на ЮНЕСКО, като инициатор на множество събития в различни региони на света и в една изключително сложна международна обстановка. Усилията й бяха оценени по достойнство и у нас – орден „Стара планина”, Почетен гражданин на София, Доктор хонорис кауза на множество наши университети. Носител е и на редица високи международни отличия, присъждани й от държавни глави и световни организации. Голям е приносът й в популяризирането на българските паметници от списъка на ЮНЕСКО, които са уникални обекти на материалната и нематериална култура и природния пейзаж.

Като първата жена – ръководител на ЮНЕСКО към ООН, подкрепяме инициативата тя да стане и първата жена ръководител на ООН, с ясното съзнание, че това е послание не само към жените и децата по света, но и към всички жители на планетата. Убедени сме, че като евентуален дипломат номер 1 на света чрез ООН, г-жа Бокова, редом с политическите й усилия, ще покаже как културата днес е мост за общуване и гарант за просперитета на човечеството.

pismo-Bokova

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg