Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Творческите съюзи поискаха увеличение на бюджета за култура

Нужен е план за следващите три, шест и дванадесет месеца, се казва в открито писмо до Бойко Борисов

„Крайно наложително е при актуализацията на бюджета не само да не се допуска съкращаване на разходите за култура, но да бъде предвидено увеличаване“, се казва в писмото на творческите съюзи. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Творческите съюзи поискаха увеличение на бюджета за култура

„Крайно наложително е при актуализацията на бюджета не само да не се допуска съкращаване на разходите за култура, но да бъде предвидено увеличаване“, се казва в писмото на творческите съюзи. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Увеличение на средствата за култура в държавния бюджет с цел предприемане на спешни мерки за подкрепа на творците и организациите, действащи в сферата на културата, в извънредната ситуация, свързана с COVID-19, искат в открито писмо до премиера Бойко Борисов председателите на творческите съюзи. Писмото е по инициатива на Съюза на българските филмови дейци и неговия председател Милко Лазаров, и е подписано от председателите на всички останали творчески съюзи.

В текста се казва:

„Предлагаме в спешен порядък да бъде извършена оценка на негативните ефекти върху сектор „култура“ в резултат на кризата, както и да бъде изготвен план за действие, предвиждащ мерки, обхващащи периоди от три, шест и дванадесет месеца, с цел ограничаване на щетите и оказване на подкрепа на културните и творческите индустрии, които вече се сблъскват със затруднения.

Крайно наложително е при актуализацията на бюджета не само да не се допуска съкращаване на разходите за култура, но да бъде предвидено увеличаване на средствата за Министерството на културата за сметка на други пера от бюджета, в това число чрез преструктуриране и пренасочване на средства от европейските оперативни програми“.

Творците подчертават, че в над 70 държави вече са предприети действия за осигуряване на допълнително финансиране и подпомагане на културата – една от най-уязвимите обществено-икономически сфери.

„Вярваме, че българското правителство е не по-малко отговорно и загрижено за съхраняването и развитието на националната ни култура и ще окаже нужната подкрепа на културната и творческата общност“, завършва писмото, копие от което е изпратено и до министрите на финансите и културата.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах