Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Творчеството на Кристо, обяснено за непретенциозна публика

Софийската градска галерия с безплатни турове и програми за деца и възрастни

Опакованият Райхстаг на Кристо и Жан-Клод, снимка на Волфганг Фолц от изложбата „Кристо и  Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“, Софийска градска галерия - Творчеството на Кристо, обяснено за непретенциозна публика

Опакованият Райхстаг на Кристо и Жан-Клод, снимка на Волфганг Фолц от изложбата „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“, Софийска градска галерия

Вниманието на света е привлечено от опакованата Триумфална арка в Париж, а успоредно с това у нас вървят изложби и събития, които изтъкват наследството на Кристо и Жан-Клод. Софийската градска галерия предлага нов тип изживяване на изкуството на прочутия арт тандем със серия от турове, работилници и аудио-разходки.

Образователната програма съпътства събитията от инициативата на Столична община „Кристо и Жан-Клод: Срещи без раздяла“. Наред с изложбата с фотографии на Волфганг Фолц „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“ в Софийската градска галерия, изложбите на открито и редица лекции и издания, Столична община ще предложи и съпътстваща културно-образователна програма, организирана от фондация „Изкуство – дела и документи“ и „Гьоте институт“.

В няколко съботи през октомври и ноември ще се проведат турове в изложбата на Софийска градска галерия с гид младата изкуствоведка Жени Дечева. Разходките ще бъдат възможност не само за посещение на изложбата и за научаване на нещо ново, но и повод за среща и обсъждане на работата на Кристо и Жан-Клод. Предстоящият тур, с продължителност от 1 час, е насрочен за 2 октомври. Участието в разходката с гид е безплатно, заплаща се едиствено вход за галерията. Подробностите от програмата на инициативата може да следите тук.

„Гледане с разбиране“ е с насоченост към широката аудитория и към представителите на различни поколения. Целта на програмата е да скъси дистанцията с публиката, да представи изкуството на тандема на достъпен език и да отвори диалог с посетителите за творчеството на Кристо и Жан-Клод и връзката им с България.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Специални тематични посещения се планират за хора в пенсионна възраст, за да се превърне музеят в място, подходящо за ценители от всички възрасти и да отвори диалог за съвременното изкуство между хора от различни поколения.

В съботите ще се провеждат паралелно и архитектурни работилници за деца и възрастни, организирани от Детска архитектурна работилница – София. В тях най-малките участници и любители на изкуството ще могат да се запознаят и вникнат в творчеството на Кристо и Жан-Клод като сами гледат, опаковат и разсъждават за тялото, архитектурата и значението на изкуството днес.

В поредица от работилници творчеството на Кристо е представено по достъпен начин. Снимка: Мария Дачева

Най-малките участници може сами да предложат своите идеи за опаковане. Снимка: Мария Дачева

За финал „Гледане с разбиране“ ще направи премиера на пиесата „Опакован аудиогид“, създадена специално за повода от двамата млади драматурзи Мартина Новакова (България/Испания) и Мигел Валентин (Испания). Пиесата заживява свой живот под формата на пърформанс в изложбата в СГХГ и наоколо. Експерименталното представление под режисурата на Василена Радева е на границата между визуалното, театралното и документалното и предлага нов тип съпреживяване на изкуството.

Програмата предлага също прожекции на филма „На германския народ“ в Софийската градска галерия, в който се изследва историческия аспект на един от емблематичните проекти на Кристо и Жан-Клод – опаковането на Райхстага. Режисьорите Йорг Даниел Хисен и Вилфрам Хисен проследяват историята на знаковия проект и неговото значение за наскоро обединена Германия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах