Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Творци четат Ботев на площад „Славейков“

Паметно утро за 170-ия рожден ден на поета

Някои от най-старите български издания от и за Христо Ботев ще бъдат показани в изложба в Столичната библиотека. - Творци четат Ботев на площад „Славейков“

Някои от най-старите български издания от и за Христо Ботев ще бъдат показани в изложба в Столичната библиотека.

Стихове на Христо Ботев и посветени на него ще прозвучат на столичния площад „Славейков“ на 6 януари – в деня, в който се навършват 170 години от рождението на поета. Събитието започва в 11 ч. пред Столичната библиотека с участието на творци като Пламен Дойнов, Марин Бодаков, Аксиния Михайлова, Анджела Родел, Иван Христов, Димитър Христов, Ана Багряна.

Слова ще произнесат доц. Елка Трайкова и проф. Михаил Неделчев, роля в паметното утро ще имат и ученици от Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“.

В самата библиотека, в Мраморното фоайе на партера, ще бъде наредена документална изложба с редки издания на книги от Христо Ботев, преведени на различни езици (английски, немски, френски, испански, чешки, сръбски, румънски, руски и др.). Ще бъдат показани някои от най-старите български издания от и за поета – факсимиле на последното писмо на Ботев от парахода „Радецки“, публикувано в първото издание на съчиненията му под редакцията на Захарий Стоянов от 1888 г., пълни съчинения под редакцията на Иванка Ботева от 1907 г., превод от Христо Ботев на драмата „Кремуцкий корд“ от Костомаров, 1893 г. и др.

Вижте още: МРАМОРЕН ПОРТРЕТ НА БОТЕВ ЗА 170-ГОДИШНИНАТА МУ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах