Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Творци от Китай и Централна и Източна Европа в арт симбиоза

Изложба представя у нас съвременно изкуство от Китай, България и още 15 европейски държави

Някои от творбите в експозицията „Еднаквост и различност в симбиоза“. Снимки: Каталог на изложбата - Творци от Китай и Централна и Източна Европа в арт симбиоза

Някои от творбите в експозицията „Еднаквост и различност в симбиоза“. Снимки: Каталог на изложбата

Творци от Китай и Централна и Източна Европа са във фокуса на изложбата „Еднаквост и различност в симбиоза“. Експозицията е подредена от куратора Джин Джънчън в Китайския културен център в София и предлага поглед към многоликостта на изкуството, как в него никой не може да налага тенденции и не доминира, независимо към коя култура или нация принадлежи – така, както в рамката за сътрудничество „16+1“ няма големи и малки държави, няма големи и малки народи.

Произведенията в изложбата са толкова различни, колкото и авторите им – експозицията представя над 100 живописни творби, произведения с туш, графики, акварели, рисунки с молив, фотографии и дигитални изображения, керамика, инсталации, скулптури, мултимедия…

27 емблематични за страните си творци представят произведения на съвременното изкуство. Представители са на страните-членки в рамката за сътрудничество „16 + 1“, където държавите България, Полша, Унгария, Латвия, Литва, Черна гора, Македония, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Чехия и Естония си партнират с Китай в различни сфери.

Представителите на България в „Еднаквост и различност в симбиозата“ са Божидар Бончев (който работи главно с керамика и стъкло), Николета Иванова (скулптор, работещ най-вече в сферата на абстрактното изкуство), Елена Панайотова (художник авангардист), Ангелина Каменова Павлова (която твори със стъкло), Стефан Иванов (познат с портретите си), Зоран Мише (график) и Камен Старчев (любител на комбинацията от изкуство и модерни технологии).

Америка за България

Чуждите участници в изложбата са Бай Мин (Китай), Шимон Брейоха (Чешка република), Адриан Буба (Румъния), Милош Джорджевич (Сърбия), Павол Крал (Словакия), Лин Хайджон (Китай), Александра Лопатич (Босна и Херцеговина), Андро Мартинович (Черна гора), Еугениус Налевайка (Литва), Антон Октавиан (Румъния), Ищван Орос (Унгария), Рети Сакс (Естония), Сан Хуо-яо (Китай), Яцек Срока (Полша), Киро Урдин (Македония), Шпела Волчич (Словения), Давор Вранкич (Хърватия), Дзън Лайдъ (Китай), Ергис Жабяку (Албания), Неле Зирните (Латвия).

Целта на изложбата е да се насърчи комуникацията и да се отворят възможности за сътрудничество между участниците в изложбата, представителите на бизнеса от българската страна и фирмите.

„Еднаквост и различност в симбиоза: Изложба на съвременно изкуство, Китай и държавите от ЦИЕ“ се открива официално на 2 юли от 19 ч. в Китайския културен център в София и може да бъде видяна до 5 август.


Платена публикация

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3