Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Творците в апогей от 3 до 5 години в живота

Постигат успехи по време на „ивици на късмета”, установи изследване с невронна мрежа

Картината на Ван Гог „Звездна нощ“ е рисувана през
1889 г., в пика на неговата „ивица на късмета“. Снимка: Уикипедия - Творците в апогей от 3 до 5 години в живота

Картината на Ван Гог „Звездна нощ“ е рисувана през 1889 г., в пика на неговата „ивица на късмета“. Снимка: Уикипедия

Невронна мрежа е изследвала „ивиците на късмета“ при Ван Гог и други художници, режисьори и учени, съобщава списание „Nature Communications“. Математиците, изработили невронната мрежа, са установили, че най-високите успехи на творческите личности винаги свъпадат с така наречени „ивици на късмета“ – особено успешни периоди в творчеството им.

„Идеята да проведем подобно изследване дойде след посещение в Музея „Ван Гог“ в Амстердам“, споделя единият от авторите на изследването, професор Ван Даншън от Западния университет в Еванстън, САЩ.

Според него при Ван Гог „ивицата на късмета“ се пада между 1888-а и 1890 г., когато е нарисувал най-добрите си картини. Тези, които са създадени преди 1888-а, не са в същия стил и радикално се различават от последвалите шедьоври, твърдят учените.

Ван Даншън и неговите колеги са анализирали чрез невронната мрежа над един милион картини на над 2000 известни художници, повече от 80 хил. филма на 4 хил. режисьори и няколкостотин хиляди научни трудове на повече от 20 000 учени от цял свят. Сред изследваните личности освен Ван Гог са още Леонардо да Винчи, режисьорът Питър Джаксън, проф. Джон Фен, носител на Нобелова награда по химия за 2002 г. Успехът на всяка изявена личност е бил оценяван по различни начини – за художниците критерият е цената на картините от определен период, продадени на търг, както и броят нарисувани картини в „ивицата на късмета“. За режисьорите са използвани рейтингите на техните филми, а за учените – броя цитирания на статиите им и получените награди.

Установено е, че „ивицата на късмета“ е приложима към повече от 80% от изследваните таланти, като особено успешните периоди в творчеството им заемат обикновено между 3 и 5 години, по време на които те достигат върховите си успехи. Преди „ивицата на късмета“ обикновено има период на творческо търсене, по време на което всички учени, художници и режисьори са се пробвали в различни области на изкуството и науката. Според невронната мрежа това е съществено за появата на „ивицата на късмета“. Подобни периоди на разцвет рядко са се случвали при творци, които са се концентрирали само в една и съща област и не са експериментирали в други поприща на изкуството и науката. След „ивицата на късмета“ учените и творците са се съсредоточавали върху конкретна и не особено широка тематика и стил.

Изследванията на невронната мрежа могат да подпомогнат развитието на младите таланти в изкуството и науката, смятат учените. Това ще бъде полезно и за подобряване на ефективността на финансиране на проектите в тези области.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90