Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Творците потресени, Слави Бинев шеф на Комисията по култура

Чалгата дирижира театрите, оперите, литературата

Слави Бинев се отказа от културата, след мощен отпор на творците срещу него. - Творците потресени, Слави Бинев шеф на Комисията по култура

Слави Бинев се отказа от културата, след мощен отпор на творците срещу него.

Творците са потресени. Слави Бинев е избран за председател на Комисията по култура и медии в парламента! Човекът, чийто досег с културата дотук беше чалгата, сега ще кове законите в театъра, операта и литературата. 

Бившият евродепутат и архонт се надяваше да оглави Комисията по европейските въпроси и контрол на еврофондовете, но остана неин зам.-председател. Вместо това му дадоха културата и медиите. Заместници ще му бъдат Красимира Анастасова (ГЕРБ), Борислав Миланов (РБ) и Петър Кадиев (АБВ).

Властта показа колко е ценна за нея културата – не повече от чалгата. Защото дотук единственото по-успешно предприятие на Бинев бе веригата от нощни клубове, най-печелившият от които беше БИАД.

Той е шампион, треньор и съдия по таекуондо. До влизането му в политиката винаги е бил възприеман като бизнесмен с тъмно минало. От началото на 90-те до 2006 г. той бе един от основните акционери в R – System Holding АД. Компанията държеше над 100 дружества в развлекателния бизнес, охранителната дейност, инвестициите и строителството. Неговата М.И.Г. Груп АД държеше клубовете “Библиотеката”, БИАД, “Дали”, “Империал” и др.

Слави Бинев влиза на няколко пъти в побоища между борци и каратисти. През ноември 1993 г. 50-на души с 12 автомобила се изсипват в двора на спортния комплекс „Дескрим” в София, собственост на Бинев, и го отвличат. По случая е образувано следствено дело, а сред обвиняемите са Димитър Джамов, Красимир Маринов (Големия Маргин), Димата Руснака и Пело Стоев. Тогава Бинев беше учредител на асоциация „Защита“ – сдружение, в което участваха прокурори и общественици с идеята да конкурират охранителните фирми на борците.

Седем години по-късно – през 2000 г., Бинев влиза в сблъсък с бившия борец и шеф на ВИС-2 Георги Илиев. Покойният подземен бос шамаросва таекуондиста, заради което е осъден за причиняване на леки телесни повреди, но не и за хулиганство, тъй като според съда Бинев предизвикал Илиев да го удари чрез реплика.

През 2007 г. около Бинев възникна нов скандал – той бе обявен за архонт от старозагорския митрополит Галактион.

Слави Бинев реши да влезе в политиката през 2007 г., когато беше избран за евродепутат от листата на „Атака“. В Европарламента той остана до 2014 г.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС