Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Доскоро забранявала филми, днес тя е министър на културата в Русия

Религиозна, безцеремонна и противоречива, Олга Любимова е най-обсъжданият министър в новото руско правителство

„Била съм в „Бритиш мюзиъм“, „Нешънъл галери“ и в още двайсетина европейски и руски музеи, и смятам, че само съм си загубила времето там“, откровена е през 2008 г. Олга Любимова.  - Доскоро забранявала филми, днес тя е министър на културата в Русия

„Била съм в „Бритиш мюзиъм“, „Нешънъл галери“ и в още двайсетина европейски и руски музеи, и смятам, че само съм си загубила времето там“, откровена е през 2008 г. Олга Любимова.

„Не обичам опера, балет, изложби, класическа музика, музеи и артхаус кино“, написала през 2008 г. в блога си Олга Любимова. По онова време тя е главен редактор на тв програмата „Русский взгляд“. А днес е новият министър на културата на Русия. Това, както и снимката отпреди години с тишърт с надпис „Кои сте вие? Какво искате? Не ви познавам! Вървете на майната си!“, разпалиха социалните мрежи и Любимова се превърна в най-обсъждания министър от новото руско правителство.

Коя всъщност е Олга Любимова? Родословното ѝ дърво е впечатляващо. Баща ѝ Борис е бил ректор на Висшето театрално училище в Москва и декан на театралния факултет в ГИТИС. Майка ѝ е актриса и театровед. Дядо ѝ Николай Любимов е един от най-големите руски преводачи от френски и испански, превел „Дон Кихот“ и „Декамерон“. Неин кръстник е Никита Михалков.

Любимова е типичен представител на своето време. Родена е на 31 декември 1980 г., сега е на 39, много млада за руски министър.

Завършва православна гимназия. Дълго работи като журналист в предавания с религиозна тематика. Била е на щат в Информационния център на Руската православна църква. Днес се определя като „либерално мислеща православна“.

Америка за България

Преди да заеме поста на културен министър, Любимова работи в Първи канал на руската телевизия, а в продължение на две години е директор на департамента за кино към Министерство на културата.
Точно от работата ѝ там е ясно какво може да се очаква от нея днес.

Любимова е човекът, забранил показа на филма „Смъртта на Сталин“ на Армандо Янучи в Русия. Тя е автор на заповедта за забраната за излъчване на филма „Матилда“ за руския цар Николай II, заклеймен и от руската църква – скандал, който се разрази преди три години. Любимова е автор на предложението да се ограничи по принцип излъчването на чуждестранни филми в Русия. Именно нейната сянка е зад заповедта на руското Министерство на културата през май 2020 г. във връзка с честването на 75-годишнината от края на Втората световна война във всички руски кинотеатри да бъдат прожектирани само руски филми. Цял месец – без световно кино.

В руските киносреди разказват впечатляваща случка. Преди две години документалисти решават да правят филм за групата „Машина времени“ за 50-годишнината от създаването ѝ. Олга Любимова, от която зависи това, отказва да финансира филма. Аргументът ѝ:

„Ние не поддържаме враговете“.

Като човек, който отговаря за киното в Русия, Любимова има ясни правила. Тя отхвърля „авторското“ и „фестивалното“ кино, държи всеки произведен със субсидия филм да бъде изцяло за масовата публика, а като най-добър пример за успешен филм сочи „Аритмия“ – битова драма от 2017 г., спечелила много международни награди, но и разбираема за широката публика. Тя въвежда и термина „артмейнстрийм“, с който нарича авторските филми, които са за масовия зрител.

В едно от интервютата си, докато е шеф на киното в Русия, Любимова казва:

„Ако руските кинематографисти заснемат толкова интересен филм като „Сам вкъщи“, Министерство на културата ще се погрижи във втората му част да участва Доналд Тръмп“.

Реакциите на хората в руските социални мрежи са много противоречиви. Всъщност никой не знае какво да очаква от новия министър на културата, защото тя е и човекът, написал преди 10 години, че се чувства насилена от собствената си родина заради политическата власт. Фактът, че е приела да стане част от управлението на Путин, изличава ефекта от тези думи, казват потребителите на мрежите.

Дали публикацията ѝ, че не харесва високата култура, е проява на самоирония, или искреност в анонимността (тогава) на интернет, е трудно да се реши еднозначно. Но Любимова побърза да скрие публикациите си в личния си блог, след като скрийншотове от тях тръгнаха в мрежата. Общественото мнение е категорично – от човек, който не обича културата, не може да се очаква много.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах