Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Тя или той ще играе Путин в Народния театър?

Народният театър представя версия на (бъдещия) процес срещу Путин в Хага

Юлиан Вергов ли ще бъде в образа на Путин в Народния театър? Или Радена Вълканова? На снимката двамата актьори са в сцена от „Богът на касапницата“. Снимка: Елена Спасова - Тя или той ще играе Путин в Народния театър?

Юлиан Вергов ли ще бъде в образа на Путин в Народния театър? Или Радена Вълканова? На снимката двамата актьори са в сцена от „Богът на касапницата“. Снимка: Елена Спасова

Путин и неговите помагачи седят в затвора в Хага в очакване на наказанието. Обсъждат как в затворническата столова им дават кренвирши с ГМО и мислят как да избегнат съдебното дело. Още таят илюзии и надежди – все още има корумпирани правителства в Европа, финансови инструменти, пари. Но проблемът идва отвътре – те започват да се предават един друг.

Патрушев бълнува за военизирани птици, които разпространяват вируси. Ковалчук, олигархът, цитира Пушкин. Симонян настоява, че винаги е била против Путин. Кадиров плаче за своето „Ферари“. Матвиенко тихо се напива. Шойгу мечтае да се върне в тайгата и да лови риба… Това е черна комедия, в която военните престъпници изглеждат жалки и смешни.

И всичко това се случва във въображението на едно дете. На едно украинско момиченце, чийто дом е разрушен, близките ù са загинали под бомби и ракети. Точно това дете ще бъде съдникът. В неговата фантазия се случва Хага, където страшните военни престъпници, крадци и убийци, които плашат света с атомни бомби, са се превърнали в гротескни фигури. И ги очаква най-тежката присъда – в съзнанието на едно дете.

Това е сюжетът на пиесата „Хага“ – първата премиера на Народния театър за сезон 2023/2024. Постановката е на Галин Стоев. Автор на пиесата е украинската режисьорка Саша Денисова, драматург и документалист.

Текстът на „Хага“ е написан скоро след началото на военната инвазия в Украйна. За пръв път пиесата е поставена през февруари 2023 г. в Полша, а през юни тази година Саша Денисова я постави в Arlekin Players Theatre в Бостън, САЩ, на английски език.

Преводът на български е на режисьора Галин Стоев.

Текстът е невъзможна среща между Шекспир и Монти Пайтън. Пред очите ни се разиграва своеобразна версия на (бъдещия) процес срещу Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Всичко това се случва в главата на дете, което ще се превърне в главен обвинител. В този смисъл „Хага“ е театрална фантазия – едновременно комична и смразяваща. За първи път работя по театрален проект, който има толкова пряка и категорична връзка с нашата непосредствена реалност. Изследвам възможността за хармонично или, напротив, парадоксално съжителство между политика и поезия, документално и музикално, мит и актуални новини“, казва в представянето на спектакъла в сайта на Народния театър режисьорът.

В постановката играят 15 актьори, 10 от тях са в ролите на реални личности – най-изявените привърженици на Путин и войната. В актьорския състав са Юлиан Вергов, Деян Донков, София Бобчева, Илиана Коджабашева, Васил Драганов, Явор Вълканов, Христо Петков, Димитър Николов, Велислав Павлов, Радена Вълканова, Радина Кърджилова, Дарин Ангелов, Христо Терзиев, Стелиан Радев и Пламен Димов. В ролята на детето е Кремена Деянова – студентка трети курс от НАТФИЗ.

Все още не е оповестено кой ще се превъплъти в ролята на Путин – дали Радена Вълканова или Юлиан Вергов? „Площад Славейков“ научи, че Васил Драганов ще бъде в образа на Рамзан Кадиров.

Премиерата на „Хага“ ще бъде на 19 и 20 септември в Голямата зала на Народния театър. Предвидени са още две представления през октомври.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС