Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Тя няма нужда от подпис

Лили Иванова с безименен албум, дори името й липсва на обложката

Скоро Лили Иванова тръгва на турне в страната, което ще обхване осем града. Снимка: Васил Къркеланов - Тя няма нужда от подпис

Скоро Лили Иванова тръгва на турне в страната, което ще обхване осем града. Снимка: Васил Къркеланов

През 1968-а година „Белият албум“ на „Бийтълс“ излиза с чисто бяла обложка. Нищо няма на нея, освен релефен надпис с името на групата. Те са първите, заявили чрез тази визия, че музиката е по-важна от подписа. Днес на световната музикална сцена и въобще в културата често е на мода тъкмо обратното – съдържанието няма значение, важно е името, да продадеш марката.

У нас марката „Лили Иванова“ стои най-високо на музикалния рафт. И най-новият й албум, появил се там, върви срещу мейнстрийма в популярната музика. На обложката му няма име, няма заглавие, нито какъвто и да е графичен знак. Виждаме единствено лицето й – портрет на Васил Горанов.

Васил Горанов, „Портрет на Лили Иванова“

В момента дискът се продава не в музикални магазини, а в популярна верига супермаркети – спонсори както на Лили, така и на други творци. Това е световна практика в попкултурата: край щандовете със сирене и колбаси се предлага и музика, изпълнявана в концертни зали. Защото и те са стока, която си има цена. А Лили, единственият жив попартист с легендарен статус у нас, знае цената, която е платила за това.

Безименният нов албум на Лили Иванова съдържа 11 песни, осем от които са нови, а три – с нов аранжимент. Скоро певицата тръгва на национално турне, наречено „За пълноценни мигове с музиката“, което ще обхване осем града в страната.

Вижте още: МЛАДОСТ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg