Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Тя плува за живота си. Сега ще плува на Олимпиадата

Младата Юсра Мардини скача от потъваща лодка с мигранти, за да спаси всички – а след дни ще е част от отбора на бежанците в Рио

Юсра Мардини ще плува 200 метра, свободен стил, в Рио де Жанейро. - Тя плува за живота си. Сега ще плува на Олимпиадата

Юсра Мардини ще плува 200 метра, свободен стил, в Рио де Жанейро.

Възможно ли е за минута да се разкаже някоя от затрогващите истински истории на писателя Иво Иванов? Да, оказва се. В студиото на Би Ти Ви, в „120 минути“ пред Светослав Иванов, писателят бе предизвикан да го направи и, въпреки че първоначално отвърна, че е невъзможно, изрече кратък разказ – който, по думите му, никога няма да напише.

„Има една плувкиня, която е сирийка, тийнейджър, много младо момиче, и ще участва на предстоящите Олимпийски игри в Рио де Жанейро. Тя е пристигнала в Германия с лодка, натоварена с отчаяни бежанци. Отчаяни – всички до един са напуснали, за да не бъдат избити като животни. Жени и деца.

Но тази лодка, пътувайки за Гърция, е започнала да потъва. Трябвало е няколко души да скочат от нея, защото е била прекалено тежка. Това момиче е един от хората, които са скочили. Тя и две други момичета, също плувкини, са плували до лодката в много бурно море през нощ, при много тежки условия, и са оцелели единствено заради това, че са професионални плувци.

Пристигайки в Германия, момичето си търси басейн, в който да тренира. Намира едно местенце, започва да плува в местно училище и веднага я забелязват – че е изключително добра плувкиня. Заемат се с нея елитни германски треньори и става толкова добра, че на практика си осигурява участие на Игрите в Рио.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Проблемът е, че това дете е състезател без дом, без страна. Тя вече не е сирийка, не е и германка. Тя няма националност. За първи в историята на Олимпийските игри ще има отбор на бежанците. Те ще се състезават под олимпийския флаг и ще излязат първи на стадиона в шествието на нациите. Те нямат дом.

Има над 6 милиона бежанци в лагери по целия свят, без държава, без националност. Шепа от тях ще се изправят и ще се състезават в името на спорта, което е може би най-чистата идея.“

Историята е на Юсра Мардини, която в Рио ще плува в дисциплината 200 метра, свободен стил. Израснала в Дамаск и представяла родната си Сирия на регионални състезания на Международната плувна федерация, сега тя ще излезе с олимпийския флаг – а не със сирийския.

Общо десет спортисти ще бъдат в т.нар. Отбор на бежанците – Мардини е част от първите трима, избрани за Рио. Впоследствие групата нараства и днес в нея има петима състезатели от Южен Судан (в лагера на Кения), един етиопец (при Люксембург), двама души от Демократична република Конго (при Бразилия) и двама сирийци – освен Юсра, също и плувецът Рами Анис, който днес живее в Белгия.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Вълшебство

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах