Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Тюркийе ще бъде новото официално име на Турция

Очаква се резолюцията на Генералния секретар на ООН

Истaнбул, Тюркийе. Снимка: ЕПA/БГНЕС - Тюркийе ще бъде новото официално име на Турция

Истaнбул, Тюркийе. Снимка: ЕПA/БГНЕС

Турция официално сменя името си за целия свят след заявка до ООН, съобщи в Туитър акаунта си министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу. Вчера той е изпратил писмо до Генералния секретар на ООН с молба да се промени името на страната във всички официални документи и да се обяви новото задължително за кореспонденция и употреба име – Türkiye (Тюркийе).

„Процесът, който започнахме под ръководството на президента Ердоган за повишаване на разпознаваемостта на брaнда на нашата страна, вече приближава към своя край – написа в Туитър Чавушоглу. – В писмото, което днес изпратих до Генералния секретар на ООН, ние регистрираме названието на нашата страна на чуждестранни езици като Türkiye.“

Решението за промяна на името бе прието в края на 2021 г. лично от президента Реджеп Ердоган. След резолюцията на ООН всички държави членки на организацията ще бъдат длъжни да използват новото наименование на страната.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах