Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Тютюн“ по БНТ за 90-годишнината на Никола Корабов

През декември се навършват и 80 години от рождението на Невена Коканова

Невена Коканова и Йордан Матев като Ирина и Борис Морев във филма „Тютюн“ (1961) - „Тютюн“ по БНТ за 90-годишнината на Никола Корабов

Невена Коканова и Йордан Матев като Ирина и Борис Морев във филма „Тютюн“ (1961)

Националната телевизия ще отбележи 90 години от рождението на режисьора Никола Корабов с двете части на филма „Тютюн“, по едноименния роман на Димитър Димов. На 1 и 2 декември зрителите ще могат да гледат първа и втора част на филма по БНТ2, а на 8 и 9 декември ще ги повтори БНТ1.

Заснет през 1961 г. с незабравимото участие на Невена Коканова и Йордан Матев, и сценарият, и режисурата на филма са на Корабов. Оператор е Въло Радев, а музиката е на Васил Казанджиев.

През 1962 г. „Тютюн“ печели „Златна роза“ на кинофестивала във Варна, а година по-късно участва на фестивала в Кан, където се съревновава с филми като „8½“ на Федерико Фелини и „Гепардът“ на Лукино Висконти. След прожекцията председателят на журито Андре Мороа изразява пред българския екип своята възхита, а на Невена Коканова целува ръка с думите:

„Вие ме впечатлихте!“.

Коканова минава по червения килим в Кан редом със световни знаменитости като Клаудия Кардинале, Бърт Ланкастър, Грегъри Пек и Жана Моро.

Корабов определя работата си по сценария на филма като „игра с огъня“. Трудността произтича не само от мъчителния прочит на книгата на Димов на езика на киното, но и заради тежката съдба на самия роман. Режисьорът признава, че искрено се възхищава на Димов – особено по време на атаките срещу писателя.

Никола Корабов (1928 – 2016). Снимка: Румяна Бояджиева

Интересна е историята с набирането на актьорски състав – когато Корабов предлага стажант-актрисата от Ямболския театър Коканова за ролята на Ирина, художественият съвет я определя като „невзрачна“, а режисьора като „безумец“. Димов обаче одобрява Коканова за Ирина – роля, която я превръща в кумир и дава блестящ старт на кариерата ѝ.

Невена Коканова (1938 – 2000). Снимка: Румяна Бояджиева

Излъчването на „Тютюн“ ще отбележи и още една годишнина – през декември се навръшват 80 години от рождението на Невена Коканова.

Във филма участват още Мирослава Стоянова, Стефан Пейчев, Луна Давидова, Волфганг Лангхоф, Петър Слабаков, Георги Стаматов, Цветана Островска, Георги Калоянчев, Григор Вачков, Никола Дадов и Иван Димов.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС