Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Уайнстийн: Искам да признаете кой съм бил, а не в какво съм се превърнал

В интервю бившият продуцент твърди, че е пионер във филмите от и за жени, но никой не искал да си спомни постиженията му

Харви Уайнстийн твърди, че има трудности в придвижването, заради което бе обвинен от редица медии в симулация. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Уайнстийн: Искам да признаете кой съм бил, а не в какво съм се превърнал

Харви Уайнстийн твърди, че има трудности в придвижването, заради което бе обвинен от редица медии в симулация. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В едно от редките си интервюта, откакто бе обвинен от десетки жени за сексуален тормоз и насилие, опозореният холивудски продуцент Харви Уайнстийн сподели, че се чувства като „забравен човек“, защото днес никой не иска да си спомни неговите „пионерски“ филми, режисирани от или разказващи за жени. 67-годишният магнат бе един от най-влиятелните мъже в Холивуд до 2017 г., когато бе обвинен в редица сексуални престъпления.

Дни преди началото на делото срещу него за изнасилване, Уайнстийн даде интервю пред „Ню Йорк Поуст“ от болницата, където претърпя операция на гръбнака – с цел да докаже, че слуховете за влошеното му здраве не са преувеличени. В последните кадри от съда той бе заснет с проходилка – но мнозина подозират, че симулира. Въпреки състоянието си, той не изглежда да съжалява за действията, за които над 70 жени го обвиняват, отбелязва „Ню Йорк Поуст“.

Чувствам се като забравен човек – разказва той пред медията. – Направил съм повече филми, режисирани от жени или за жени от всеки друг кинаджия. Говоря за преди 30 години, а не за сега, когато е модерно. Аз го направих пръв. Аз съм пионер. Но всичко бе заличено заради това, което се случи. Работата ми бе забравена.“

За да докаже отдадеността си на каузата да помага на жените, той дава пример с актрисата Гуинет Полтроу, която също твърди, че е жертва на поведението му. Уайнстийн разказва, че през 2003 г. ѝ осигурил хонорар от 10 млн. долара за роля в „Поглед от върха“ (View from the Top) – филм, който я превръща в най-високоплатената актриса в независим филм. Освен това, неговата компания подкрепяла и социални каузи – купила правата за разпространение на документалния филм „Париж гори“ (Paris is Burning), който защитава правата на ЛГБТ хората.

Искам този град да признае кой съм бил, а не в какво съм се превърнал“, настоява Уайнстийн, визирайки Ню Йорк, където се провеждат съдебните му дела.

Дъглас Х. Уигдър, адвокатът, който представлява три от обвинителките на Уайнстийн, казва, че му е трудно да изпита съжаление към Уайнстийн, „докато той седи от високо в стая в частна болница и моли нюйоркчани да признаят за постиженията му от миналото, които обосновано са били засенчени от ужасяващите му действия по-късно“.

Продуцентът ще се изправи пред съда на 6 януари в дело за изнасилване и сексуално нападение, заведено от две жени. Той не признава вина по обвиненията за случаи от 2006 и 2013 г. Ако бъде признат за виновен, Уайнстийн може да получи дори и доживотна присъда.

Хора, близки до него, разказват пред Си Ен Ен, че той не осъзнава сериозността на ситуацията и дори планира да се завърне в бизнеса, след като приключат делата му.

Миналата седмица бившият продуцент успя да постигне споразумение за изплащане на обезщетения на повече от 30 жени, които казват, че са били обект на нежелани сексуални аванси от Уайнстийн. Сделката за 25 млн. долара не задължава продуцента да се признае за виновен и освен това парите няма да бъдат изплатени от личните му сметки.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg