Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Уайнстийн очакван в Лос Анджелис за второ дело за изнасилване

По тези обвинения бившият филмов продуцент може да получи още 28 години затвор

Уайнстийн е бил откаран в болница с болки в гърдите след обявяването на присъдата „виновен“ в Ню Йорк. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Уайнстийн очакван в Лос Анджелис за второ дело за изнасилване

Уайнстийн е бил откаран в болница с болки в гърдите след обявяването на присъдата „виновен“ в Ню Йорк. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване и сексуално насилие в Ню Йорк бе просто началото на търсенето на справедливост за жертвите му, пише „Гардиън“. Бившият холивудският продуцент, обвинен от над 80 жени в сексуални нападения, тормоз и изнасилвания, бе изправен пред доживотна присъда за хищническо сексуално поведение, но бе оправдан по тази точка. В момента го грозят от 5 до 25 години затвор, решението ще бъде взето на 11 март. Веднага след това Уайнстийн трябва да се яви и на дело в Лос Анджелис, където ще се защитава по осем обвинения.

Вижте още: ХАРВИ УАЙНСТИЙН ПРИЗНАТ ЗА ВИНОВЕН В ИЗНАСИЛВАНЕ

В делото става дума за два инцидента, случили се в рамките на два дни – изнасилване и насилствена орална любов. Ако бъде признат за виновен, го очаква лишаване от свобода до 28 години.

Все още не е ясно как ще процедира съдът в Лос Анджелис – магистратите вероятно ще го привикат в съда веднага след обявяването на присъдата в Ню Йорк през март. След това пред Уайнстийн има две възможности – да потърси сделка за изплащане на обезщетения, както направи с друго свое дело, заведено от няколко жени, или да се изправи пред съда отново за изнасилване. Независимо от подхода, в Лос Анджелис той вече ще бъде с присъда за изнасилване.

ХАРВИ УАЙНСТИЙН ПОСТИГНА СДЕЛКА ЗА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ С ПОВЕЧЕТО СИ ОБВИНИТЕЛКИ

В Ел Ей Уайнстийн е обвиняем за изнасилване на жена в хотел, след като с насилие успява да влезе в стаята ѝ на 18 февруари 2013 г. Жената е описана само като „италианска актриса“. По време на предполагаемото престъпление двамата били гости на филмов фестивал и към края му Уайнстийн се качил при актрисата. Говорили малко, след което той я „атакувал“, се казва в показанията на жената.

Другото обвинения идва от Лорън Йънг, 30-годишен модел от Пенсилвания, която вече свидетелства срещу продуцента в делото в Ню Йорк. Тогава тя разказа, че нейна позната я поканила в хотел в Бевърли Хилс на 19 февруари 2013 г., където Йънг се надявала да покаже на Уайнстийн филмов сценарий. Уговорката била между тримата в хотелска стая, но веднага след прекрачването на прага той я отвел към банята, а другата жена затворила вратата и излязла, оставяйки ги сами в банята. След това Уайнстийн пуснал душа, започнал да се съблича, разкопчал роклята ѝ и започнал да мастурбира, докато я опипва. Междувременно ѝ казал, че така правят всички актриси, които искат да успеят.

Уайнстийн и адвокатите му продължават да отричат всички обвинения и се зарекоха да обжалват присъдата на нюйорксия съд. Междувременно, след като вчера чул присъдата „виновен“, бившият продуцент бил отведен в болница с болки в гърдите. На делата си той вече се появява с проходилка, съобщават американските издания, които детайлно следят случая.

Ако обвинителките му се съгласят да свидетелстват пред съда, най-вероятно ще бъдат подложени на агресивните тактики от екипа на Уайнстийн, каквито бяха използвани и в залата в Ню Йорк. Дона Ротуно, основният адвокат в екипа на продуцента, на свой ред обвини шестте жени, които свидетелстваха, в лъжи, изкривена памет и търсене на финансова изгода. Основен аргумент на защитата бе, че жените са продължили контактите си с Уайнстийн след предполагаемите атаки. Ротуно бе силно критикувана, след като наскоро заяви пред „Ню Йорк Таймс“, че никога не е била обект на сексуални нападки, „защото никога не би се поставила в подобна позиция“.

Според някои обвинителки, отказали да свидетелстват пред съда, именно агресивните тактики на защитата са ги отказали да съдействат на прокуратурата.

Междувременно след вчерашната присъда редица представители на развлекателната индустрия приветстваха развоя на делото, отчитайки решението на съдебните заседатели като недостатъчна, но важна стъпка за правосъдието в ерата на #MeToo.

„Към жените, които свидетелстваха в това дело и преживяха травматичен ад: Вие направихте услуга на момичетата и жените по цял свят, благодарим ви“, написа в Туитър актрисата Ашли Джъд, една от първите жени, които разказаха пред „Ню Йорк Таймс“ за поведението на холивудския продуцент.

Анабела Шиора, която свидетелства, че Уайнстийн я  изнасилил през 1993 г., изрази смесени чувства за присъдата на Уайнстийн.

Аз разказах своята история, която в сърцето ми бе подсилена от 80-те други жертви на Харви Уайнстийн. Надяваме се правдивите разрешения да продължат и да донесат абсолютна справедливост, но никога не бива да съжаляваме, че не сме си замълчали – каза тя в публично изявление. – Защото когато говорим истината, ние проправяме пътя на една по-справедлива култура, освободена от стигмата на насилието срещу жените.“

Роуз Макгоуън, също обвинила Уайнстийн в изнасилване, обяви на пресконференция, че „днес е важен ден и огромна стъпка към колективното оздравяване“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах