Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Убиецът на Джон Ленън се извини на Йоко Оно

Вместо прошка, Марк Дейвид Чапман получи 11-и отказ да бъде освободен

Всяка година на 8 декември почитателите на Джон Ленън отбелязват трагичната му загуба. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Убиецът на Джон Ленън се извини на Йоко Оно

Всяка година на 8 декември почитателите на Джон Ленън отбелязват трагичната му загуба. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Марк Чапман, убиецът на Джон Ленън, се извини на съпругата му Йоко Оно 40 години след смъртта на музиканта. Чапман застреля Ленън с четири куршума в гърба пред входа на апартамента му в Ню Йорк, Манхатън, пред очите на Оно на 8 декември 1980 г. Миналия месец затворът „Уенд“, Ню Йорк, където Чапман излежава доживотна присъда с право на условно освобождаване след 20-ата година, му отказа предсрочно освобождаване за 11-ти път, но едва на 22 септември от затвора разпространиха стенограмата от изслушването на убиеца.

Пред ръководството на затвора Чапман казва, че убил 40-годишната рок звезда за „слава“ и се съгласява, че заслужава доживотното си наказание. Той споделя, че непрекъснато мисли за това „злодеяние“ и приема, че може да прекара остатъка от живота си зад решетки.

„Искам отново да повторя, че съжалявам за престъплението си – казва Чапман пред борда на затвора, цитиран от Би Би Си. – Нямам извинение. Направих го за слава. Това е най-лошото престъпление, което може да направиш на човек, който е невинен. Той беше изключително известен. Не го убих заради характера му или заради човека, който беше. Той бе семеен мъж, икона. Беше човек, който говореше за неща, за които и ние днес говорим, и това е прекрасно. Убих го, да използвам вашата дума от по-рано, защото беше много, много, много известен и това е единствената причина, аз търсех много, много, много, много слава, бях много егоистичен. Искам да добавя това и да наблегна на него: това беше едно много егоистично действие. Съжалявам за болката, която ѝ причиних [на Оно]. Мисля за това през цялото време.“

Досега Йоко Оно винаги е била против освобождаването на Чапман на всяко негово изслушване за условно освобождаване (което се случва на всеки две години). През 2015 г. в интервю за „Дейли бийст“ тя заяви, че живее в страх, че този човек може някой ден да излезе от затвора и да повтори престъплението си върху всеки, включително да застреля нея или сина ѝ Шон.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

От публикуваните от съда документи става ясно, че бордът на затвора отхвърля искането за условно освобождаване на Чапман с аргумента, че това „би било несъвместимо с благосъстоянието на обществото“.

Чапман е на 25, когато отнема живота на Ленън. Днес е на 65 години и има съпруга, която живее недалеч от затвора вече осем години. На изслушването пред ръководството на затвора „Уенд“ Чапман е представен като „отдаден християнин“ и дълбоко религиозен.

Следващото му изслушване за условно освобождаване е през 2022 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах