Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Убиха прочут гръцки писател

83-годишният Менис Кумандареас е намерен мъртъв в дома си с рани по главата

Менис Кумандареас е сред водещите гръцки писатели. - Убиха прочут гръцки писател

Менис Кумандареас е сред водещите гръцки писатели.

Известният гръцки писател и преводач Менис Кумандареас е бил намерен мъртъв в събота в дома си в Атина. По предварителни данни на лицето му е имало драскотини и следи от удари. Според информация на гръцките медии вратата на апартамента му не е била разбита, но вътре някои от вещите му са били преобърнати. Причините за смъртта на писателя са все още неизвестни, но се предполага, че са в следствие на ударите по главата.

83-годишният Менис Кумандареас е смятан за един от най-добрите гръцки писатели от втория следвоенен период. По време на диктатурата е участвал в нелегалното издание „18 текста“ и три пъти е бил съден за непристойни публикации.

Кумандареас два пъти е бил награждаван с националната литературна премия за произведенията си „Изработка на стъкло“ и „Два пъти грък“.

Сред преводите му са книги на Луис Карол, Едгар Алън По, Ърнест Хемингуей, Уилям Фокнър, Франсис Скот Фицджералд.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90