Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Убит ли е Джаро, или уволнен?

Михаил Билалов приключен след гневна тирада във фейсбук

Михаил Билалов приключи с "Под прикритие". Дано това е просто лоша шега. - Убит ли е Джаро, или уволнен?

Михаил Билалов приключи с "Под прикритие". Дано това е просто лоша шега.

Най-силовият играч в „Под прикритие” бе елиминиран нелепо. Михаил Билалов приключи участието си в сериала, противно на всякаква сценарна логика. Неговият Джаро получи куршум в отговор на гневна тирада във фейсбук по адрес на сценаристите. Те бяха отмъстени по най-абсурдния начин – продуцентът наказа най-харизматичната фигура в новото ни телевизионно кино. Занапред ще има дисциплина в екипа на Димитър Митовски, но дали ще има сериал?

Четвърти сезон стартира слабо. Дотолкова, че след трета серия Билалов изля яда си във фейсбук: „Уважаеми сценаристи, има едно страшно чудовище, което сее огън и жупел сред вашего брата и вещае мор сред редиците ви: нарича се ЛОГИКА – нормална, човешка, проста, но много чепата, повярвайте ми! Талант и особени качества са нужни за опитомяването й. Нарича се сценарно изкуство. Горко ви! Горко и на нас – актьорите! Не забравяйте, че ние ядем лайната на свежата ви сценарна мисъл! Моля, придайте й поне логичност, да го е…а“.

Часове след като изригна, Билалов изтри тези думи. Но те вероятно са решили съдбата на Джаро, независимо че е възлов персонаж в „Под прикритие”.

Дотук всичко в сериала се въртеше около него. След толкова гонки с полицията Джаро се измъкваше, понякога по най-смешния начин – като след срещата с дъщеря му в Св. Влас. Комисар Попов (Владо Пенев) имаше десетки възможности да го застреля, но не го направи – твърдеше, че го иска осъден и в затвора.

Серията с убийството на Джаро бе предпоследната в Четвърти сезон, но всъщност последната на „Под прикритие”. Тя беше сред най-въздействащите във всичките четири сезона, с фантастична игра на Билалов. Превъплъщението му в този епизод беше подарък за хилядите зрители, които псуваха първите серии в Четвърти сезон. В серията, излъчена на 6 април, напразно чакахме реинкарнацията на Джаро, възкресението на диаболичния му чар. „Сега сигурно ще изскочи от ковчега, Попов направи постановка, за да го спаси, защото и дъщеря му Зорница не е мъртва…”, „Да отстраните героя на Михаил Билалов, е все едно Скорсезе да премахне Робърт де Ниро по средата на филма…”, гласяха десетки коментари и предположения в интернет. Но Джаро се оказа твърдо убит, даже може би уволнен.

Кой развали „Под прикритие”, се питахме. Сериалът тръгна назад, откакто Мариан Вълев стана сценарист и започна да дърпа вниманието към Куката. Според фолклора в екипа, актьорът бил нещо като началник на сценаристите и съвсем естествено опитал да превърне своя персонаж в главен – с есеистични етюди на бавен каданс, псевдо религиозни интерлюдии, трибют към Хорейшо от „От местопрестъплението”, озвучен с „Реквием” на Моцарт. Появиха се патетични реплики, които правеха диалога нереален и комичен. Допускането на Вълев в сценарния екип бе основна грешка, каквато би била дори с интелигентния Билалов, ако се месеше в сюжета – егото на актьорите винаги надвива разума. Сега няма Джаро, няма и Мъро, амин!

На финала на Четвърти сезон Мариан Вълев заяви, че няма да играе в следващия.

На финала на Четвърти сезон Мариан Вълев заяви, че няма да играе в следващия.

„Възмездието”, което въздаде Димитър Митовски, е кулминацията в разправата с критиците на сериала. Позорна е гледката как кинаджии разгръщат творческия си спад на територията на цензурата. Предлагам ви част писмото, което получих от фен на „Под прикритие”: „Блокираха ме преди време, аз си направих втори профил, но и него блокираха. Това се случва и на други хора. Един приятел дори са го заплашвали…” Аз също бях заплашвана по телефона от човек от екипа да спра да пиша за сериала! Уважаеми, Митовски, критиката не е омраза, нито завист. Най-искрено ви желая успех – такъв, какъвто имахте в първите сезони! Но с насилие над журналистите и свободното мнение в интернет това няма как да стане. Цензурата доскоро се изразяваше в тотален контрол над изявите на актьорите в медиите, после прерасна в отказ за интервюта. В един момент започнаха като с машина да трият критичните мнения на най-заклетите почитатели, само защото тези клети зрители се молеха „Под прикритие” да върне нивото си от предишните сезони. Истината е, че всичко това нямаше да се случи, ако в предишните сезони летвата не бе по-висока. Независимо, че виждахме откровени цитати от чуждото кино – „От другата страна” на Мартин Скорсезе, „Криминале” на Куентин Тарантино, „Две димящи дула” на Гай Ричи…

В края на краищата продуцентът Митовски върна режисьора Виктор Божинов зад камерата и той оправи нещата. Божинов е създал най-качествените сeрии още на старта на „Под прикритие”. Той е може би най-опитният постановчик в българското телевизионно кино, което брилянтно демонстрира в серията с убийството на Джаро. Божинов работи не само с изключителна класа, но и с огромна любов към актьора. Негова вероятно е заслугата смъртта на Туджаров да не бъде безславно претупана, а да покаже изключителния му талант, без да реже екшън сцените. Ако има Пети сезон, той трябва да бъде сниман от Виктор Божинов!

Режисьорът Виктор Божинов

Режисьорът Виктор Божинов

Сериалът, замислен като по-софистицирана версия на песента на Веселин Маринов „Нашата полиция ни пази”, е най-доброто, правено след промените. Обаянието на „Под прикритие” се криеше в екшъна с нотки на хумор. Разположението на силите бе просто – черно и бяло, ляво и дясно, добро и зло – Кръстника на мафията Джаро срещу комисар Попов. Героят на Иво Андонов бе съизмерим с този на ченгето под прикритие Мартин – и двамата играеха двойна игра. След убийството на Джаро равновесието бе нарушено, остана само единият полюс.

От заложените вече сюжетни линии с новото ченге под прикритие Бойко Кръстанов и оцелялата дъщеря на Джаро е ясно едно – в следващия Пети сезон всичко тръгва отначало. „Под прикритие” вероятно съвсем ще бъде потурчен – мястото на Туджаров ще заеме Фарук и ще чакаме руската мафия да дойде и да ни освободи от турската.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg