Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Убити от интернет

Кое е общото между Роуън Аткинсън, Уили Нелсън и Пол Макартни? Живи са. Но шегаджии ги „погребват“ през няколко месеца във Фейсбук

Роуън Аткинсън е една от последните жертви на „смъртоносните“ слухове в интернет. - Убити от интернет

Роуън Аткинсън е една от последните жертви на „смъртоносните“ слухове в интернет.

Лентяйствате си из Фейсбук и попадате на споделен линк с песен/стихотворение/клип от любим творец, придружен от коментар – „И [попълнете името тук] си отиде, Бог да го прости!“. Вероятно сте изпитвали внезапната студена тръпка, че обичаният поет, музикант или актьор е починал… А като се разровите за повече информация се оказва, че е просто слух – човекът си е жив и здрав и навярно в момента си пие коктейла на плажа.

Кънтри легендата Уили Нелсън стана поредната жертва на социалните мрежи. В края на миналата седмица из Фейсбук бликнаха тонове негови парчета, плачещи емотикони и цитати от песните му, оплакващи неговата смърт. Наложи се говорителите му да опровергават „информацията“. И то за трети път тази година! Нелсън бе убит от интернет първо през януари, после през април, сега отново през август и всеки път това довеждаше до извор на скръб онлайн.

Роуън Аткинсън също „почина“ този месец. Това беше донякъде… приятно, защото стените ни във Фейсбук се наситиха с простотиите на мистър Бийн. И докато комикът без време бе изпращан в отвъдното, той е бил повече от жив и преговарял за нов сезон на „Черното влечуго“.

Маколи Кълкин също е „убиван“ многократно. Преди време дори се появи страница във Фейсбук „Почивай в мир, Маколи Кълкин“, която за часове събра стотици хиляди харесвания. Мине се, не мине време и звездата от „Сам вкъщи“ – доскоро популярен потребител на дрогата – отново „загива“. По-рано тази година сходна страница в социалната мрежа, но за Хю Хефнър, събра един милион (!) фенове, вайкащи се за споминалия се основател на „Плейбой“. Още по-голям брой оплаквачи се събраха и за онлайн поклонението пред кончината на Лейди Гага…

Безспорният Баща на смъртта в интернет навярно е Пол Макартни. По време на възхода на т.нар. Бийтълмания в края на 60-те години започва да се разпространява слух, че музикантът е починал през 1966 г. и е бил заменен от двойник. Е, Пол очевидно е жив и до днес, но конспирацията не спира десетилетия наред и се засилва още повече, когато през 1993 г. излиза албумът му „Пол е жив“. А през 2012 г. и Туитър влезе в „играта“, като за кратко туитът „RIP Пол Макартни“ стана най-популярният в социалната мрежа за кратки съобщения.

Някои медии направиха цял бизнес от слуховете за починали знаменитости. „Медиамас“ например озаглавява материалите си за такива новини по следния начин: „Роуън Аткисън мъртъв 2015: Актьорът убит от интернет слух“, което, разбира се, ги изстрелва на първо място в Гугъл при търсене на „роуън аткинсън мъртъв“. Защото най-често проверяваме в търсачката шокиращите „новини“ във Фейсбук.

След толкова „лъжливи овчарчета“, бедата настава, когато някой наистина почине. Обръгнали на измислици, когато попаднем на купищата цитати от Тери Пратчет или Гарсия Маркес, хладнокръвно си казваме: „Сигурно е поредният слух…“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90