Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Убити заради правата на жените

Девет активистки, които намериха смъртта си през 2015 г.

 От 2010-а насам Надя Вера е 36-ата жена, защитничка на човешките права, която е убита в Мексико. Тя протестира срещу нападенията върху журналисти и разпродажбата на нефтените запаси на страната. - Убити заради правата на жените

От 2010-а насам Надя Вера е 36-ата жена, защитничка на човешките права, която е убита в Мексико. Тя протестира срещу нападенията върху журналисти и разпродажбата на нефтените запаси на страната.

2015-а изтича и макар в някои региони ситуацията с правата на жените да се е подобрила, то в други е все още критична, а в трети дори се е влошила. По случай Международния ден на жените защитнички на човешките права, който се отбелязва на 29 ноември, „Гардиън” отдава почит на девет от най-ярките активистки, загубили живота си през тази година.

Надя Вера, Мексико, убита на 31 юли

Nadia Vera

Надя е открита мъртва в апартамента си в столицата Мексико. Тя е била изнасилена, измъчвана и застреляна в главата, заедно с още три жени и един мъж – журналиста Рубен Еспиноса. От 2010-а насам Надя е 36-ата жена, защитничка на човешките права, която е убита в Мексико. Тя протестира срещу нападенията върху журналисти и разпродажбата на нефтените запаси на страната. Заради дейността си получава смъртни заплахи, и миналата година е принудена да се премести от гр. Халапа, столицата на щата Веракрус, в Мексико.

„Убийството на Надя ни показва, че защитниците на човешките права не могат да се чувстват сигурни никъде в Мексико. Ето колко страшна е кризата на човешките права в страната”, казва Атсири Авила, координаторка на Националната мрежа на защитниците на човешките права в Мексико.

Франсела Мендес, Салвадор, убита на 31 май

W2

Франсела Мендес защитава правата на транссексуалната общност в Салвадор. Тя е в борда на Колектив Алехандрия – организация, която се грижи за лесбийките, гейовете, бискексуалните и транссексуалните в страната. Участвала е в програми за борба с ХИВ, туберколоза и малария и е членка на Салвадорската мрежа на защитниците на човешките права. Транссексуалната Франсела Меднес е убита в дома на свой приятел в град Сонсонате, близо до столицата Сан Салвадор.

Интисар Ал-Хасаири, Либия, убита на 24 февруари

W3
Телата на Интисар Ал-Хасаири и леля й са открити в багажника на кола в Триполи. Двете жени са били застреляни. Ал-Хасаири е съоснователка на Движението Танвир – група активисти, които се борят за мир и развитие на културата в Либия. Участвала е в демократични протести в родината си.

Джоан Кагези, Уганда, убита на 30 март

W4

Угандийската адвокатка и прокурор Джоан Кагези е застреляна в столицата Кампала на път към дома си след работа. Оглавявала е дирекцията на държавното обвинение по международни престъпления и отдела за борба с тероризма. Преди смъртта си Кагези е била главен прокурор по дело срещу 13 мъже от терористичната организация „Ал-Шабаб”. Участвала е в процеса срещу Томас Квойело – бивш командир на Божията съпротивителна армия, който е обвинен в предумишлени убийства, отвличания, причиняване на тежки телесни повреди и др.

„Убийството на Кагези сложи край – по думите на някои адвокати – на една от най-ярките и безстрашни прокурорски кариери”, пише в. „Обзървър”.

Сабин Махмуд, Пакистан, убита на 24 април

W5-a

Сабин Махмуд е застреляна в Карачи в автомобила си, докато пътувала с майка си. Тя е един от най-изтъкнатите защитници на човешките права в Пакистан и е директор на първото в страната кафене и средище за изкуство, наречено T2F. Във вечерта на убийството в T2F имало събитие, посветено на „безследно изчезнали” хора в провинция Белуджистан, които се предполага, че са били ликвидирани от пакистанските власти. Сабин Махмуд е получавала смъртни заплахи, но въпреки това не се страхувала да разбунва духовете в ислямската държава и да се противопоставя на религиозните фанатици.

„Тя беше забележителна жена, която можеше да запоява жици в къщи, да обсъжда поезия на урду, да играе крикет, да присъства на всяка прогресивна политическа демонстрация в Карачи и да пее целия каталог на Пинк Флойд”, написа след смъртта й нейната приятелка, писателката Камила Шамзи.

Норма Анхелика Бруно Роман, Мексико, убита на 13 февруари

W6

Норма Анхелика Бруно Роман е убита пред очите на децата си на път за погребението на друга млада активистка. Била е участничка в група в град Игуала, която е работела със семействата на отвлечени хора.

Катрин Хан Монтоя, САЩ, убита на 13 април

W7

Активистката за граждански и човешки права Катрин Хан Монтоя е убита в дома си в Атланта. Тя се бори за правата на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните, както и на имигрантите и жените от азиатски и тихоокеански произход. Съоснователка е на Мрежата за права на имигрантите от Югоизток.

Монтоя работи за Лидерската конференция за градски и човешки права, където посмъртно я описват като „изключително талантлив лидер и умел организатор, посветил живота си на равноправието на хората, включително имигрантите, цветнокожите общности, ЛГБТ-индивидите и техните семейство. Тя ни оставя наследство от изградени мостове на единството и създаване на благоприятни възможности за мултиетническите общности”.

Лозана МакГоан, Фиджи, убита на 4 април

W8

Журналистката и защитничка на правата на жените Лозана МакГоан е убита в дома си, а обвинен за смъртта й е нейният партньор. Тя съчетава работата си като журналист във „Фиджи таймс” и „Фиджи броудкастинк корпорейшън” с дейността си в Женския кризисен център на Фиджи и Движението за правата на жените във Фиджи, което иска да бъдат променени законите, дискриминиращи жените. Смъртта й породи призиви за засилване на мерките срещу насилието над жени.

Ангиза Шинвари, Афганистан, убита на 16 февруари

W9

Ангиза Шинвари наскоро е започнала втория си мандат като активен член на провинциалния съвет на Нангархар, когато е убита с бомба в колата, в която е пътувала. Преди да бъде избрана в съвета, е била активистка за правата на жените и правото им на образование. Убийството й показва опасностите за жените, които искат да участват в политиката на Афганистан.

„Ройтерс“ пише, че макар Шинвари да се е стремяла да не привлича внимание към личността си, тя е помолила афганистански и чужди официални лица за защита, защото се е страхувала за живота си.

„Всички жени, които работят в правителството, са подложени на огромна опасност. Ситуацията е особено лоша за членовете на провинциалните съвети”, изтъква Ангиза Шинвари.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90