Учебно ръководство на Ватикана оспорва съвременните „джендър“ теории

Документът е категоричен в дефинирането на двата пола и осъжда всяко отклонение

В „София прайд“ тази година, провел се под мотото „Не давай власт на омразата“, се включиха около 7 хил. души, двойно повече от 2018-а. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Учебно ръководство на Ватикана оспорва съвременните „джендър“ теории

В „София прайд“ тази година, провел се под мотото „Не давай власт на омразата“, се включиха около 7 хил. души, двойно повече от 2018-а. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Ватикана публикува нов документ, оспорващ съвременните концепции за полова идентичност. Учебното ръководство от 31 страници, публикувано в понеделник, е озаглавено „И Той ги създаде Мъж и Жена”. В него се говори за „образователна криза” и пише, че настоящият дебат може да „унищожи концепцията на природата“ и да дестабилизира семейната институция.

Документът, публикуван по време на прайд-месеца, предизвика незабавни критики от страна на ЛГБТ групите, съобщава Би Би Си.

Ръководството е издадено от Конгрегацията за католическо образование като указания в помощ на преподаватели, които работят с деца. То не е подписано от самия папа Франциск, но в текста са приведени цитати от него и от Библията.

Какво се казва в документа

Ръководството призовава за диалог, но същевременно дава ясни насоки по редица теми, включително транссексуалната общност. По-специално се критикува съвременното разбиране за половата идентичност като нещо по-сложно от делението на два пола.

В него се твърди, че съвременните теории „се отдалечават от природата“ и вместо това клонят към „към абсолютен приоритет на чувствата при решенията на субекта“.

Според ръководството, подвижните сексуални идентичности „често са основани единствено на объркани представи за свобода в сферата на чувствата и желанията”, както и че половата идентичност не се определя от индивида, а му се вменява от Бога:

„Светото Писание разкрива мъдростта на Божия замисъл, който дава на човек неговото тяло, неговата мъжественост и женственост”.

Публикация в спорен момент

Според Мега Мохан, кореспондент Би Би Си по проблемите на пола и сексуалната идентичност, публикацията излиза без предупреждение и в спорен момент – месеца на ЛТГБ прайдовете. Освен тези дни се навършват 50 години ОТ Стоунуолските бунтове в Ню Йорк – повратна точка в историята на движението за гей-права.

Документът от 31 страници е категоричен в дефинирането на двата пола, осъждайки всяко отклонение. В него се заявява, че човек, претендиращ за различна идентичност извън цисджендърите (когато личната и половата идентичност, съответстват на биологичния пол, определен при раждането), се опитва да бъде „провокативен”.

Документът идва като удар за гей-активистите, които твърдят, че такава позиция само ще отчужди уязвимите хора от Църквата във време, когато огромната част от съвременното общество признава, подкрепя и празнува с ЛГБТ общностите.

През 2019 г. се водят нови и важни разговори за онези, чиято идентичност се различава от биологичния им пол: обсъждат се обществени тоалетни, приюти за жени, дори затвори. Но с издаването на този документ католическата църква изглежда на светлинни години от този диалог.

В документа се казва, че институциите трябва да преподават последователно „истинската природа на хората” въз основа на „ясна и убедителна антропология”. Но също така се казва, че децата и младите хора трябва да бъдат учени да уважават всеки човек, така че никой да не страда от тормоз или друга дискриминация.

New Ways Ministry, американска застъпническа група за ЛГБТ католици, описва документа като „вреден инструмент”, който ще бъде използван за „потискане и вреда не само на транссексуални, но и на лесбийки, гейове и бисексуални хора“.

Франсис де Бернардо, изпълнителен директор на групата, отхвърли внушението, че хората „избират своя пол“. Той заяви, че документът ще „обърка онези, които искрено се борят с въпросите на половата идентичност и сексуалната ориентация“ и допълни, че по този въпрос Ватикана е в „Тъмните векове“.

OPERA OPEN