Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Учени към властта: Турция се меси във вътрешните ни дела, погрижете се

Обезпокоени сме от опита на Анкара да наложи политическо влияние върху България, се посочва в отворено писмо

Акад. Георги Марков е един от седемте учени, подписали се под отвореното писмо. Снимка: БГНЕС - Учени към властта: Турция се меси във вътрешните ни дела, погрижете се

Акад. Георги Марков е един от седемте учени, подписали се под отвореното писмо. Снимка: БГНЕС

Няколко български академици и професори в областта на хуманитарните науки изразиха опасения, че Турция все по-открито и необезпокоявано се намесва във вътрешните работи на българската държава. В отворено писмо до премиера Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева те заявяват, че турската дипломация реализира т.нар. си „Стратегическа дълбочина“ – т.е. опитва се да наложи политическо влияние върху държавите, които някога са били част от Османската империя.

„За всички са видни опитите на турския Дианет да ръководи делата на българската мюсюлманска общност, както и да се намесва пряко във вътрешнополитическия живот на България – пишат учените. – Турският посланик в Република България се държи като генерал губернатор, външното министерство на България загадъчно мълчи, а външният министър коментира всякакви други казуси, но не и действията на турските дипломати.“

В писмото, под заглавие „Мислете за България!“, се дава за пример и покупката на „двете най-големи български болници“ Токуда и Сити клиник от „една известна турска корпорация“.

Към властта се задават и въпроси няма ли най-сетне българските официални институции да се загрижат за националните интереси и сигурност, заради което са избрани от народа; както и се пита докога ще се злоупотребява с „нашето търпение“. Посочва се още, че се разчита на категорична и недвусмислена реакция от правителството и парламента, за да „не се допуска и в бъдеще пряката намеса на Република Турция във вътрешнополитическия живот на България“.

Откритото писмо е подписано от акад. Константин Косев, акад. Георги Марков, акад. Васил Гюзелев, чл.кор. Васил Проданов, проф. Иван Маразов, проф. Васил Николов и проф. Чавдар Добрев.

Предлагаме ви и пълния му текст.

Мислете за България!

Уважаема госпожо Цачева,

Уважаеми господин Борисов,

Сериозно сме обезпокоени от засилващите се опити на редица официални институции и политически личности в Република Турция да се месят открито и необезпокоявани във вътрешните работи на нашето Отечество. Както вие добре знаете, тези опити за груба намеса стават по няколко пътища – дипломатически, икономически и пр. начини.

За всички са видни опитите на турския Дианет да ръководи делата на българската мюсюлманска общност, както и да се намесва пряко във вътрешнополитическия живот на България.

Турският посланик в Република България се държи като генерал губернатор, външното министерство на България загадъчно мълчи, а външният министър коментира всякакви други казуси, но не и действията на турските дипломати.

През последните дни пред очите на официалните български институции се извършва покупката на двете най-големи български болници – Токуда и Сити клиник, от една известна турска корпорация.

За никого не е тайна стратегията на турската дипломация да реализира т.нар. „Стратегическа дълбочина“ – т.е. да наложи политическото си влияние върху държавите, чиито територии са били част от някогашната османска империя. Политиката на Република Турция по отношение на конфликта в Сирия е показателна в това отношение.

В същото време около промените в новия избирателен кодекс малобройна, но шумна група протестъри вдига врява до Бога, че се нарушавали човешките  права на българските турци, изселили се в Република Турция.

Няма ли българските официални институции да се загрижат най-сетне за фундаменталните национални интереси и за националната сигурност, за което всъщност народът ги е избрал? И докога ще злоупотребяват с нашето търпение?

Обръщаме се към вас като министър-председател на Република България и председател на Народното събрание и разчитаме на вашата категорична и недвусмислена реакция, за да не се допуска и в бъдеще пряката намеса на Република Турция във вътрешнополитическия живот на България.

Акад. Константин Косев

акад. Георги Марков

акад. Васил Гюзелев

проф. Иван Маразов

чл.кор. Васил Проданов

проф. Васил Николов

проф. Чавдар Добрев

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах