Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Учени кръстиха микроорганизъм на Киану Рийвс

Кианумицините ефективно убиват зловредни гъбички, подобно на Джон Уик

Киану Рийвс като Джон Уик. Снимка: Lionsgate - Учени кръстиха микроорганизъм на Киану Рийвс

Киану Рийвс като Джон Уик. Снимка: Lionsgate

Микроорганизъм, ефективен срещу болестотворни за човека и растенията гъбички, бе кръстен на Киану Рийвс, съобщава „Индипендънт“. Естественият антимикробен продукт носи името на актьора заради ефективността, с която се справя с паразитите, така както Рийвс елиминира враговете си в ролите си на екрана, например в поредицата за Джон Уик.

В изследване, публикувано в „Journal of the American Chemical Society“, учените от института „Лайбниц“ в Германия и колегите им описват процеса по идентифициране на групата на „кианумицините“, продукт на бактерии от рода на Pseudomonas. Кианумицините убиват с голям успех гъбите Botrytis cinerea, които предизвикват сива плесен по растенията и могат да доведат до огромни загуби за реколтата. Болестта се предава бързо при плодове и зеленчуци и засяга над 200 вида, включително ягоди и грозде.

Активната съставка в молекулите на кианумицините инхибира развитието на опасни за човека гъбички като Candida albicans, която може да предизвика кандидоза. Новото откритие може да се окаже ключ към по-здравословно земеделие и екологична алтернатива на химичните фунгициди, надяват се микробиолозите.

„Много патогенни за човека гъби вече са развили резистентност срещу фунгицидите, вероятно защото препаратите се използват в големи количества в агрикултурата“, коментира Себастиан Гьотце, един от водещите автори на изследването.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg