Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Учени отгледаха юдейски фурми на 2 хил. години

Шест от 32 растения поникват и вероятно в бъдеще ще дадат плод

Днешните семена са с около 30% по-малки от онези, които са съществували в Юдея преди 2000 години. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom - Учени отгледаха юдейски фурми на 2 хил. години

Днешните семена са с около 30% по-малки от онези, които са съществували в Юдея преди 2000 години. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom

Шепа семена от фурми, събрани от плодове, узрели някъде по времето на Исус, поникнаха в Южен Израел, съобщиха група учени. На семената са дадени библейските имена Адам, Йона, Уриил, Боаз, Юдит и Хана и са били открити по време на археологически разкопки в Юдейската пустиня, пише „Гардиън“.

Това не е първият път, в който екип учени успява да „възкреси“ древни семена – през 2008 г. успешно засаждат семка от фурма на 1900 години от Масада, древна крепост, построена от Ирод Велики в първото хилядолетие сл. Хр. Растението, което пониква, се оказва мъжко, затова изследователите му дават името Матусал, най-дълголетният библейски персонаж и дядо на Ной.

Новото проучване обаче разширява границите от 2008-а. Този път не само бройката на засадените семена е по-голяма, но и откритието ще хвърли светлина върху начина, по който юдейските фермери са отглеждали фурми. Освен това поникналите растения са както мъжки, така и женски, тоест могат да се възпроизвеждат и в бъдеще. Екипът вече обмисля да кръстоса полен от от Матусал с Хана, която трябва да цъфне след две години. Така след време растенията ще дават плод.

Важно е да се отбележи, че откритието не е съвсем „възкресение“.

Това няма да е типичната юдейска фурма, защото растенията, които са се отглеждали по онова време – също като растенията, които се отглеждат сега – не поникват от семена, които някой засажда в земята – уточнява д-р Сара Салон, ръководител на проекта. – Те израстват от издънки на много плодотворни женски растения.

Смята се, че фурмите се появяват за първи път в Арабия и Месопотамия (територията на днешен Ирак) преди повече от 6 хил. години, след което стават широко разпространени в Юдея. Освен като хранителен източник, плодовете са използвани за лекуване на различни болестни състояния, включително депресия и слаба памет.

Благодарение на писатели от древността, сред които Плиний Стари и Херодот, днешното човечество знае за изключителните качества на фурмите и дългата им трайност, която ги прави подходящи за транспортиране на дълги разстояния.

„Ирод дори е пращал известно количество фурми като подарък на императора на Рим всяка година“, допълва Салон.

Следват векове на конфликти и към XIX в. плантациите изчезват.

В статия за списанието „Science Advances“ Салон описва как тя и колегите ѝ засаждат 32 семки на юдейски фурми, събрани от разкопки из цялата Юдейска пустиня. След това тя прекарва часове в сортиране на най-добрите семена – много от тях са станали жертва на вредители, други просто са се поддали на влиянието на годините.

Шест от засадените 32 семена поникват. С радиовъглеродно датиране учените установяват, че покълналите Адам и Хана идват от I и IV в. пр. Хр. Юдит и Боаз са от средата на II век, а Уриил и Йона са от плод, съществувал между  I и II в. сл. Хр.

„Аз съм еврейка, затова им дадох еврейски имена“, обяснява Салон.

На някои от семената им отнема седмици да се захванат, на други – половин година. Екипът учени установява, че древните семена са по-големи от фурмите в съвремието, независимо дали растението е диво или култивирано.

„Днешните семена са с около 30% по-малки от онези, които са съществували в Юдея преди 2000 години“, отбелязва Салон.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС