Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Учени откриха бактерия, която се храни с пластмаса

Десет години може да отнеме, докато бъде въведена в производство за преработка на полиуретан

Полиуретанът е широко използван в ежедневието и в индустрията и тъй като се рециклира трудно, голяма част от него попада в океаните. Снимка: Хартмут Шварцбах/ЕПА/БГНЕС - Учени откриха бактерия, която се храни с пластмаса

Полиуретанът е широко използван в ежедневието и в индустрията и тъй като се рециклира трудно, голяма част от него попада в океаните. Снимка: Хартмут Шварцбах/ЕПА/БГНЕС

Открита бе бактерия, която се храни с отровна пластмаса. Това е първият жив организъм, който съществува, консумирайки полиуретан. Милиони тонове от полимера се произвеждат всяка година за направата на обувки, памперси, домакински гъби и полиуретанова пяна. В най-честия случай той се озовава директно на бунището, тъй като се рециклира трудно, пише „Гардиън“.

При разлагането си тази пластмаса отделя токсини и канцерогенни химикали, които биха били пагубни за повечето бактерии. Новооткритата обаче се оказва устойчива. Предстоят още редица изследвания, за да се докажат нейните характеристики и преди да бъде впрегната в рециклирането на пластмаса.

Въпреки началната фаза на откритието, това все пак е важна стъпка към намирането на метод за обработката на трудните за рециклиране полиуретанови продукти, казва Херман Хайпипер от Центъра за изследвания върху околната среда „Хелмхолц“ и един от водещите експерти в проучването. Резултатите от него са публикувани в списание „Frontiers in Microbiology“. Там подробно се описва откриването на новите бактерии от семейство Pseudomonas bacteria, познати като устойчиви на високи температури и киселинна среда. За да проверят находката си, учените „хранят“ бактерията с полиуретан.

„Открихме, че бактерията използва съединенията на полиуретана като източник на въглерод, азот и енергия“, допълва Хайпипер.

До въвеждането на бактерията в преработка на пластмаса може да минат 10 години, а дотогава ученият съветва човечеството да намали потреблението на пластмасови продукти. От 1950 г. насам в света са произведени 8 млрд. тона пластмаса, като голяма част от това количество днес се носи в реки и океани или замърсява почвата. Безразборното изхвърляне води до „почти трайното замърсяване на природата“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС