VivaPay

Учени откриха бактерия, която се храни с пластмаса

Десет години може да отнеме, докато бъде въведена в производство за преработка на полиуретан

Полиуретанът е широко използван в ежедневието и в индустрията и тъй като се рециклира трудно, голяма част от него попада в океаните. Снимка: Хартмут Шварцбах/ЕПА/БГНЕС - Учени откриха бактерия, която се храни с пластмаса

Полиуретанът е широко използван в ежедневието и в индустрията и тъй като се рециклира трудно, голяма част от него попада в океаните. Снимка: Хартмут Шварцбах/ЕПА/БГНЕС

Открита бе бактерия, която се храни с отровна пластмаса. Това е първият жив организъм, който съществува, консумирайки полиуретан. Милиони тонове от полимера се произвеждат всяка година за направата на обувки, памперси, домакински гъби и полиуретанова пяна. В най-честия случай той се озовава директно на бунището, тъй като се рециклира трудно, пише „Гардиън“.

При разлагането си тази пластмаса отделя токсини и канцерогенни химикали, които биха били пагубни за повечето бактерии. Новооткритата обаче се оказва устойчива. Предстоят още редица изследвания, за да се докажат нейните характеристики и преди да бъде впрегната в рециклирането на пластмаса.

Въпреки началната фаза на откритието, това все пак е важна стъпка към намирането на метод за обработката на трудните за рециклиране полиуретанови продукти, казва Херман Хайпипер от Центъра за изследвания върху околната среда „Хелмхолц“ и един от водещите експерти в проучването. Резултатите от него са публикувани в списание „Frontiers in Microbiology“. Там подробно се описва откриването на новите бактерии от семейство Pseudomonas bacteria, познати като устойчиви на високи температури и киселинна среда. За да проверят находката си, учените „хранят“ бактерията с полиуретан.

„Открихме, че бактерията използва съединенията на полиуретана като източник на въглерод, азот и енергия“, допълва Хайпипер.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

До въвеждането на бактерията в преработка на пластмаса може да минат 10 години, а дотогава ученият съветва човечеството да намали потреблението на пластмасови продукти. От 1950 г. насам в света са произведени 8 млрд. тона пластмаса, като голяма част от това количество днес се носи в реки и океани или замърсява почвата. Безразборното изхвърляне води до „почти трайното замърсяване на природата“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg