Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Учени откриха растение с „интелект“

Енчецът има памет и предава предупреждения към „събратята“ си

Енчецът, известен и като канадска златна пръчица, е способен да реагира на обкръжаващата среда благодарение на паметта и способността си да взима решения. - Учени откриха растение с „интелект“

Енчецът, известен и като канадска златна пръчица, е способен да реагира на обкръжаващата среда благодарение на паметта и способността си да взима решения.

Билката енчец (канадска златна пръчица, Solidago altissima) е „най-умното“ растение, доказаха учени от университета „Корнел“. Тяхното изследване е публикувано в научното списание „Plant Signaling and Behavior”.

Химикът еколог Андре Кеслер и аспирантът Майкъл Мюлер твърдят, че поведението на растението може да се разглежда като проява на естествен интелект и това го прави „частично разумно“. Енчецът е способен да реагира на обкръжаващата среда благодарение на паметта и способността си да взима решения. Когато тревоядни насекоми го нападнат, растението отделя летливи органични съединения, които предупреждават съседните растения за опасността. В отговор на тези сигнали канадската златна пръчица укрепва защитните си механизми, расте по-бързо и произвежда защитаващи химически съединения.

Учените са установили още, че увредените растения променят начина, по който отразяват червения цвят от листата си, като отново предупреждават съседните растения за евентуална заплаха. Тези сигнали помагат на стръковете енчец да се адаптират, точно както действа имунната система при фауната. Най-интересното е, че енчецът не променя цвета на излъчване от листата си, ако наоколо няма други растения от неговия вид. Така растението буквално променя своето поведение в зависимост от информацията, получена от околната среда.

Независимо от липсата на нервна система, клетките на канадската златна пръчица са свързани в системи, които действат чрез химическо предаване на сигнал, което им позволява да реагират като едно цяло. Според Кеслер и Мюлер, поведението на растението показва нещо повече от обикновен рефлекс, а е „обмислена промяна на поведението“, основана върху информация, получена от околната среда.

Учените все пак признават, че използването на термина „интелект“ по отношение на флората е спорно, но подчертават, че е важно да се разбере как растенията извършват подобни сложни адаптации без наличие на нервна система.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg