Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Учени предлагат етикети за вредата от месото в магазините като при цигарите

Негативно послание на опаковките за месо може да намали консумацията по света, сочи изследване

Отглеждането на добитък за месо унищожава околната среда, твърдя скорошни проучвания. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Учени предлагат етикети за вредата от месото в магазините като при цигарите

Отглеждането на добитък за месо унищожава околната среда, твърдя скорошни проучвания. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Етикети, предупреждаващи за вредите от месната диета, може да се появят на пакетите с месо в хипермаркетите. Идеята на нидерландски учени е вдъхновена от кутиите с цигари с отблъскващи изображения за вредите от тютюнопушенето и има за цел да предизвика негативни емоции у купувачите и в крайна сметка да доведе до спад на консумацията на месо по света.

Според проучването на учените от Технологичния университет в Делфт в Нидерландия, публикувано в списание „Food Quality and Preference“, купувачите са склонни да пропуснат месото в магазина, ако на опаковката му има етикет, указващ вредата от прекомерната консумация на месо. Стикерите с отблъскващи изображения или послания биха променили навиците на купувачите с времето, смятат още изследователите.

Консумацията на месо е противоречива тема – месната диета винаги се е възприемала като символ на богатството, особено при западните общества, отбелязват учените в списанието. Но в последните години все повече проучвания представят вредите от месото, като най-често се споменават вредните емисии при отглеждането на говеда за околната среда и водните запаси. В сравнение с всички други видове храни, месото оказва най-голямо въздействие върху околната среда и преминаването на човечеството към растителна диета може да намали парниковите газове с 29-70%.

За да стигнат до изводите си учените провеждат три експеримента с над хиляда доброволци. В един от тях на опаковки с пилешки гърди от слагат изображение с пилета, затворени в клетка, и посланието „Яденето на месо кара животните да страдат“, в друг представят шест различни етикета с различни видове месо и послания за вредата върху екологията и човешкото здраве.

Според реакциите на респондентите става ясно, че купувачите биха намалили консумацията си на месо заради етикетите, но различните послания не им влияят по различен начин. Изключение се забелязва единствено при посланието за вредата от изцяло месна диета върху човешкото здраве, като доброволците заявяват, че този етикет предизвиква по-скоро вина, а не срам.

В последния си експеримент изследователите проверяват дали поведението на купувачите би се променило, ако са запознати с източника, на който се позовават етикетите. Резултатите показват, че те са по-склонни да вярват на доказали се организации като ООН, „Грийнпийс“ и други и тогава са по-склонни да променят хранителните си навици.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg