Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Учени разгадаха как кучето манипулира човека

Малтийската болонка Алиса е на година и 3 месеца и от малка владее умението да се харесва. 
Снимка: Ива Колева, личен архив - Учени разгадаха как кучето манипулира човека

Малтийската болонка Алиса е на година и 3 месеца и от малка владее умението да се харесва. Снимка: Ива Колева, личен архив

Не можете да устоите на жалния поглед на някое кученце? Това не е изненадващо, защото кучетата са развили специалното умение да правят „мили очи“, за да манипулират чувствата на собственика си, заключават учени.

Мускулите в областта на окото, отговорни за това приятно и разбираемо за хората изражение, се появяват при кучета по време на еволюцията. Учени от Великобритания и Съединените щати са сравнили анатомията на кучетата и вълците и са установили, че кучетата имат нещо, което вълците нямат – малък мускул, който им позволява да повдигнат веждите си така, че да придобиват „детски“ израз на безпомощност, на който малцина от нас, хората, могат да устоят.

„Получихме убедителни доказателства, че кучетата са развили нови мускули след одомашаването, които им позволяват, за разлика от вълците, да променят позицията на веждите си”, казва ръководителят на изследването, проф. Джулиана Камински от Университета в Портсмут в статия, публикувана в списанието на Националната академия на науките на САЩ (Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA).

„Когато кучето използва този мускул, собственикът има огромно желание да вземе животното под своя закрила“, продължава тя.

„Развитието на мускула AU101 има голямо значение в отношенията между човека и кучето, защото не само събужда у човека желание да се погрижи за кучето, но и предизвиква илюзия за общуване, подобно на човешкото – обяснява професор Ан Бъроус, един от авторите на изследването. – За да определим дали това движение на веждите е резултат от еволюцията, ние сравнихме анатомията на муцуната и поведението на кучета и вълци и открихме, че мускулите, които осигуряват вдигане на вежди при кучета, при вълците практически не са развити.”

Други изследователи също са съгласни, че това умилително изражение може да даде на кучето някои предимства.

„Движението на мускулите на вътрешната част на веждите прави очите на кучето големи като на дете. А изражението на муцуната става подобно на израза на човек, който е тъжен“, казва еволюционният психолог Бриджит Уолър.

По-рано беше установено, че взаимният визуален контакт между кучетата и техните собственици насърчава освобождаването на окситоцин и у човека, и у животното – нещо, което не се случва при визуален контакт между хора и вълци. Освен това учените са открили, че кучетата правят „мили очи“ много по-често, когато знаят, че хората ги гледат.

Вижте още: ДНК РАЗКАЗВА ЗА ПРАИСТОРИЧЕСКИТЕ ВРЪЗКИ МЕЖДУ ВЪЛЦИ, КУЧЕТА И ХОРА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах