Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Учени разкриха някои от тайните на Стоунхендж

Установен е произходът на олтарния камък и на сърсенските камъни в центъра на светилището

Някои от камъните в композицията на Стоунхендж тежат по 25 тона и все още е загадка как са били пренесени на мястото. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Учени разкриха някои от тайните на Стоунхендж

Някои от камъните в композицията на Стоунхендж тежат по 25 тона и все още е загадка как са били пренесени на мястото. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Древният мегалитен комплекс Стоунхендж в графство Уилтшър, Великобритания, построен преди 4500 години, все още е пълен със загадки, които учените се опитват да разгадаят. Две научни списания – Journal of Archaeological Science и Science Advances – през последната седмица публикуваха нови изследвания, които хвърлят светлина върху някои от тайните на древното светилище.

Археолози твърдят в обширна разработка, публикувана в Journal of Archaeological Science, че са открили произхода на олтарния камък, разположен в центъра на Стоунхендж. Шесттонният монолит от зелен слюдест пясъчник е преместен в светилището от град Абергавени, разположен на 160 км от съоръжението, на границата между Англия и Уелс.

Според изследователите, камъните са били премествани по същия път, където днес се намира магистрала А40, съединяваща Уелс и Лондон.

Стоунхендж се състои от два основни типа камъни с различен произход. Най-големите от тях са наричани сърсенски камъни и са разположени в по-голяма близост един до друг. Някои от тях достигат 25 тона. По-малките са разпръснати в местността.

В списание  Science Advances е публикувано изследване за произхода на сърсенските камъни. Учените от Университета в Брайтън са установили, че повечето от пясъчниците имат общ източник – местността Уест Удс на 25 км от Стоунхендж. Смята се, че Heel Stone – големият сърсенски камък на входа на светилището, е донесен по-рано, а останалите – приблизително по едно и също време след това.

Новите изследвания са огромна стъпка напред в изучаването на загадъчния Стоунхендж, смята един от основните автори на проучването Дейвид Наш. Сега ще бъде по-лесно да се установи по какъв начин древните строители на паметника са превозили огромните камъни до местонахождението му.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg