Учени разкриха някои от тайните на Стоунхендж

Установен е произходът на олтарния камък и на сърсенските камъни в центъра на светилището

Някои от камъните в композицията на Стоунхендж тежат по 25 тона и все още е загадка как са били пренесени на мястото. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Учени разкриха някои от тайните на Стоунхендж

Някои от камъните в композицията на Стоунхендж тежат по 25 тона и все още е загадка как са били пренесени на мястото. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Древният мегалитен комплекс Стоунхендж в графство Уилтшър, Великобритания, построен преди 4500 години, все още е пълен със загадки, които учените се опитват да разгадаят. Две научни списания – Journal of Archaeological Science и Science Advances – през последната седмица публикуваха нови изследвания, които хвърлят светлина върху някои от тайните на древното светилище.

Археолози твърдят в обширна разработка, публикувана в Journal of Archaeological Science, че са открили произхода на олтарния камък, разположен в центъра на Стоунхендж. Шесттонният монолит от зелен слюдест пясъчник е преместен в светилището от град Абергавени, разположен на 160 км от съоръжението, на границата между Англия и Уелс.

Според изследователите, камъните са били премествани по същия път, където днес се намира магистрала А40, съединяваща Уелс и Лондон.

Стоунхендж се състои от два основни типа камъни с различен произход. Най-големите от тях са наричани сърсенски камъни и са разположени в по-голяма близост един до друг. Някои от тях достигат 25 тона. По-малките са разпръснати в местността.

Америка за България

В списание  Science Advances е публикувано изследване за произхода на сърсенските камъни. Учените от Университета в Брайтън са установили, че повечето от пясъчниците имат общ източник – местността Уест Удс на 25 км от Стоунхендж. Смята се, че Heel Stone – големият сърсенски камък на входа на светилището, е донесен по-рано, а останалите – приблизително по едно и също време след това.

Новите изследвания са огромна стъпка напред в изучаването на загадъчния Стоунхендж, смята един от основните автори на проучването Дейвид Наш. Сега ще бъде по-лесно да се установи по какъв начин древните строители на паметника са превозили огромните камъни до местонахождението му.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3