Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Учени разкриха тайните в гласа на Фреди Меркюри

Владеел тувинското гърлено обертоново пеене

Въпреки високото си пеене, Фреди Меркюри бил по-скоро баритон, майсторски управляващ гласа си да пее като тенор.  - Учени разкриха тайните в гласа на Фреди Меркюри

Въпреки високото си пеене, Фреди Меркюри бил по-скоро баритон, майсторски управляващ гласа си да пее като тенор.

Специалисти по акустика от Австрия, Чехия и Швеция, анализирали архивни записи на солиста на „Куийн“, а също и на негови имитатори, изясниха в какво се крие уникалността на гласа на Фреди Меркюри. Изследването и резултатите от него са представени в списание Logopedics Phoniatrics Vocology.

Учените не потвърдиха слуховете за четириоктавовия диапазон на гласа на певеца.

„Гласът на Фреди Меркюри е в рамките на нормалното за здрав възрастен човек — нито повече, нито по-малко“, уточни водещият автор на изследването вокалният специалист Кристиан Хербст.

Въпреки високото си пеене, Меркюри бил по-скоро баритон, майсторски управляващ гласа си да пее като тенор. Известно е, че той е отклонил предложението да изпълни баритонова партия в дуета си с оперната звезда Монсерат Кабайе – Меркюри се опасявал, че феновете му няма да разпознаят гласа му като баритон.

https://youtu.be/o8Eg-mWdDLc

Освен това учените изследвали гласовите изкривявания, използвани от Меркюри по време на неговото особеното „ръмжащо“ пеене. Те накарали имитатор да демонстрира този маниер на Меркюри и записали на видео случващото се с гърлото му със скорост 4000 кадъра в секунда.

Оказало се, че солистът „Куийн“ е пеел в почти същия маниер, както и майсторите на тувинското гърлено обертоново пеене: при него вибрирали не само гласните, но и вентрикуларните гънки. Освен това, гласът на Меркюри се отличавал и с необичайно неравно и бързо вибрато.

Питате се как звучи тувинското гърлено пеене? Чуйте:

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС