Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Учени разкриха тайните в гласа на Фреди Меркюри

Владеел тувинското гърлено обертоново пеене

Въпреки високото си пеене, Фреди Меркюри бил по-скоро баритон, майсторски управляващ гласа си да пее като тенор.  - Учени разкриха тайните в гласа на Фреди Меркюри

Въпреки високото си пеене, Фреди Меркюри бил по-скоро баритон, майсторски управляващ гласа си да пее като тенор.

Специалисти по акустика от Австрия, Чехия и Швеция, анализирали архивни записи на солиста на „Куийн“, а също и на негови имитатори, изясниха в какво се крие уникалността на гласа на Фреди Меркюри. Изследването и резултатите от него са представени в списание Logopedics Phoniatrics Vocology.

Учените не потвърдиха слуховете за четириоктавовия диапазон на гласа на певеца.

„Гласът на Фреди Меркюри е в рамките на нормалното за здрав възрастен човек — нито повече, нито по-малко“, уточни водещият автор на изследването вокалният специалист Кристиан Хербст.

Въпреки високото си пеене, Меркюри бил по-скоро баритон, майсторски управляващ гласа си да пее като тенор. Известно е, че той е отклонил предложението да изпълни баритонова партия в дуета си с оперната звезда Монсерат Кабайе – Меркюри се опасявал, че феновете му няма да разпознаят гласа му като баритон.

Освен това учените изследвали гласовите изкривявания, използвани от Меркюри по време на неговото особеното „ръмжащо“ пеене. Те накарали имитатор да демонстрира този маниер на Меркюри и записали на видео случващото се с гърлото му със скорост 4000 кадъра в секунда.

Оказало се, че солистът „Куийн“ е пеел в почти същия маниер, както и майсторите на тувинското гърлено обертоново пеене: при него вибрирали не само гласните, но и вентрикуларните гънки. Освен това, гласът на Меркюри се отличавал и с необичайно неравно и бързо вибрато.

Питате се как звучи тувинското гърлено пеене? Чуйте:

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах