Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Учени с една стъпка по-близо до забавяне на човешкото стареене

Интересни резултати от експеримент с дрожди на мая, чийто принцип ще бъде приложен и при хора

Засега забавянето на стареенето е възможно само в художествени произведения като „Портретът на Дориан Грей“ на Оскар Уайлд. Снимка: Стопкадър от екранизацията „Дориан Грей“ (2009) - Учени с една стъпка по-близо до забавяне на човешкото стареене

Засега забавянето на стареенето е възможно само в художествени произведения като „Портретът на Дориан Грей“ на Оскар Уайлд. Снимка: Стопкадър от екранизацията „Дориан Грей“ (2009)

Учени от Калифорнийския универститет в Сан Диего вероятно са една стъпка по-близо до забавяне на стареенето на организма. При експеримент с дрожди на мая откриват, че различните клетки имат различен темп на стареене и смърт, съобщава Си Ен Ен.

Оказва се, че клетките, носещи един и същ генетичен материал, поставени в една и съща околна среда, стареят по различни начини, се казва в статия, посветена на изследването, поместена в списание „Science“.

Използвайки техники като компютърно моделиране и микрохидродинамика, става ясно, че близо половината от клетките остаряват заради нарушение във функциите на ядърцето (разположено в ядрото на клетката). Другата половина пък започва да старее, вследствие на влошено състоянието на митохондрията, отговорна за енергията на клетката. Така учените установяват, че клетките имат два модела на стареене, по които тръгват още в ранния си живот и следват до смъртта.

За да разберат по-добре поведението на клетките, изследователите провеждат допълнителни експерименти.

„За да разберем как клетките избират модел, идентифицирахме молекулярния процес, който съпътства остаряването, както и връзките между двата начина на стареене. Така открихме молекулярен цикъл, който контролира стареенето, аналогично на електрическите вериги, които контролират уредите у дома“, обяснява Нан Хао, водещ учен на изследването.

След като се изяснява „пейзажът на стареенето“, проучването продължава с манипулирането и оптимизирането на процеса. За целта са използвани компютърни симулации, променящи молекулярните вериги и ДНК на клетките. По този начин се създава „нова рутина на стареене, драматично удължаваща жизнения цикъл“. Според експертите, този процес може би ще даде резултат и при човешки клетки.

„Създадохме модел на стареене, който не съществува и понеже сега разбираме как се регулира, можем да изберем един от двата или да създадем изцяло нов – казва Хао пред Си Ен Ен. – Проучването повдига въпроса дали не е възможно да създадем гени или терапии на химична основа, за да препрограмираме развитието на нашите клетки с цел успешно отлагане на човешкото стареене и удължаване на човешкия живот.

Следващата стъпка през изследването е да повтори експеримента при по-сложни клетки, организми и в крайния си етап – хора. Ще бъде проучено дали комбинацията от медикаменти и терапии може да доведе до удължаване на живота.

„Стареенето е фундаментален биологичен въпрос, за който знаем твърде малко – посочва Хао. – Този процес е свързан с много болести, затова ако успеем да го забавим или да подобрим дълголетието, това ще бъде в полза на обществото.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС