Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Учени създадоха „ензим мутант“, който разгражда пластмасата за часове

Очаква се да влезе в индустриална употреба до 5 години

Голяма е опасността част от тези бутилки да се озове в световния океан - надеждата е, че бактерията с подсилен ензим, който разгражда пластмаса, ще се справи с този проблем. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Учени създадоха „ензим мутант“, който разгражда пластмасата за часове

Голяма е опасността част от тези бутилки да се озове в световния океан - надеждата е, че бактерията с подсилен ензим, който разгражда пластмаса, ще се справи с този проблем. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бактериален ензим „мутант“ успява да разгради пластмасови бутилки за часове. Първоначално открит в бактерии, разграждащи листа, учени го подобриха и новата му версия превръща пластмасата в химични елементи, които може да бъдат използвани за производството на бутилки, съобщава сп. „Нейчър“.

Рециклиращите практики, които в момента се използват в индустрията, успяват да произведат само килими или облекла от използваната пластмаса. Компанията зад този пробив – „Carbios“, цели да въведе откритието в индустрията до 5 години. В момента те работят с компании като „Пепси“ и „Лореал“, за да ускорят процеса.

Новият бактериален ензим се различава от бактерията, която „яде“ полиуретан, за която учените съобщиха в края на март 2020 г.

Вижте още: УЧЕНИ ОТКРИХА БАКТЕРИЯ, КОЯТО СЕ ХРАНИ С ПЛАСТМАСА

Милиарди тонове пластмаса се озовават в световния океан всяка година, създавайки опасност за живота на морските обитатели. От компанията са съгласни, че намаляването на употребата на пластмаса е ключов момент за опазването на околната среда, но смятат, че пластмасата все пак е полезна на човечеството и ако се въведе правилно рециклиране, проблемът със замърсяването значително ще смали мащабите си.

Проучването започва с изследването на 100 хил. микроорганизми, включително и на бактериите, които разграждат листа (те са открти през 2012 г.).

Тази бактерия бе напълно забравена, но се оказа най-добрата“, казва проф. Ален Марти от Тулузкия университет, Франция, водещият учен на изследването.

Учените анализират ензима и го подсилват изкуствено, за да увеличат възможностите му да разгражда полиетилентерефталат, от който се произвеждат бутилки. За да тестват действието на бактерията, учените я „снабдяват“ с тон пластмасови шишета, 90% от които са разградени за 10 часа.

„Carbios“ вече има договор с биотехнологичната компания „Novozymes“, откъдето потвърдиха, че сумата, която ще отделят за вкарването на бактерия в употреба, се равнява на 4% от разходите им за производство на пластмаса. Рециклираните бутилки обаче ще бъдат по-скъпи, тъй като преди ензимът да се добави към отпадната пластмаса, тя трябва да бъде загрята до определена температура.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg