VivaPay

Учени създадоха „ензим мутант“, който разгражда пластмасата за часове

Очаква се да влезе в индустриална употреба до 5 години

Голяма е опасността част от тези бутилки да се озове в световния океан - надеждата е, че бактерията с подсилен ензим, който разгражда пластмаса, ще се справи с този проблем. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Учени създадоха „ензим мутант“, който разгражда пластмасата за часове

Голяма е опасността част от тези бутилки да се озове в световния океан - надеждата е, че бактерията с подсилен ензим, който разгражда пластмаса, ще се справи с този проблем. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бактериален ензим „мутант“ успява да разгради пластмасови бутилки за часове. Първоначално открит в бактерии, разграждащи листа, учени го подобриха и новата му версия превръща пластмасата в химични елементи, които може да бъдат използвани за производството на бутилки, съобщава сп. „Нейчър“.

Рециклиращите практики, които в момента се използват в индустрията, успяват да произведат само килими или облекла от използваната пластмаса. Компанията зад този пробив – „Carbios“, цели да въведе откритието в индустрията до 5 години. В момента те работят с компании като „Пепси“ и „Лореал“, за да ускорят процеса.

Новият бактериален ензим се различава от бактерията, която „яде“ полиуретан, за която учените съобщиха в края на март 2020 г.

Вижте още: УЧЕНИ ОТКРИХА БАКТЕРИЯ, КОЯТО СЕ ХРАНИ С ПЛАСТМАСА

Америка за България

Милиарди тонове пластмаса се озовават в световния океан всяка година, създавайки опасност за живота на морските обитатели. От компанията са съгласни, че намаляването на употребата на пластмаса е ключов момент за опазването на околната среда, но смятат, че пластмасата все пак е полезна на човечеството и ако се въведе правилно рециклиране, проблемът със замърсяването значително ще смали мащабите си.

Проучването започва с изследването на 100 хил. микроорганизми, включително и на бактериите, които разграждат листа (те са открти през 2012 г.).

Тази бактерия бе напълно забравена, но се оказа най-добрата“, казва проф. Ален Марти от Тулузкия университет, Франция, водещият учен на изследването.

Учените анализират ензима и го подсилват изкуствено, за да увеличат възможностите му да разгражда полиетилентерефталат, от който се произвеждат бутилки. За да тестват действието на бактерията, учените я „снабдяват“ с тон пластмасови шишета, 90% от които са разградени за 10 часа.

„Carbios“ вече има договор с биотехнологичната компания „Novozymes“, откъдето потвърдиха, че сумата, която ще отделят за вкарването на бактерия в употреба, се равнява на 4% от разходите им за производство на пластмаса. Рециклираните бутилки обаче ще бъдат по-скъпи, тъй като преди ензимът да се добави към отпадната пластмаса, тя трябва да бъде загрята до определена температура.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg