Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Учени създават черна кутия, която да обясни края на човечеството

Устройството ще бъде инсталирано на остров Тасмания

Черната кутия ще бъде изработена от стомана и ще е с размери 10х4х3 метра. Снимка: earthsblackbox - Учени създават черна кутия, която да обясни края на човечеството

Черната кутия ще бъде изработена от стомана и ще е с размери 10х4х3 метра. Снимка: earthsblackbox

Какво ще остане от човечеството, ако го сполети апокалипсис, е тема, която от десетилетия вълнува света на литературата и киното. Най-често отговорът е „нищо“. Но група учени иска да промени това с гигантска „черна кутия“, която да запише последните дни на нашия вид и да оцелее в бъдещето, за да разкаже историята ни.

Проектът, озаглавен „Земна черна кутия“, представлява голям стоманен монолит, който ще бъде инсталиран на австралийски остров Тасмания. Целта му е ясна – проектът работи като самолетна черна кутия, която да оцелее след катастрофа и да предостави нужната информация, ако ни сполети нещастие.

Земната черна кутия ще събира информация за климатичните промени – данни за човешката популация, нивата на въглеродния диоксид в атмосферата, температурата на световните океани и нивата на консумирана енергия. Уредът ще подбира и публикации от медиите и социалните мрежи, за да постави статистиката в контекст.

В черната кутия се намират десетки драйвъри за масово съхранение, свързани един с друг през интернет и захранвани от слънчеви панели на покрива ѝ. Когато има достатъчно слънчева светлина, устройството ще тегли научни данни, свързани с климатичните промени, от интернет. Черната кутия вече е започнала да записва, като за начало се е запасила с новини от конференцията на ООН за климата, която се проведе в Глазгоу през ноември тази година. Според създателите ѝ, тя може да побере данни за около 30 до 50 години.

Проектът е разработен от учени от Университета в Тасмания, маркетинг агенцията „Clemenger BBDO“ и рекламната агенция „The Glue Society“, които в момента търсят начин да увеличат капацитета на кутията.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах