Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Учени се опитват да възкресят мамутите

Създаването на хибрид между азиатски слон и вълнест мамут ще има благоприятен ефект върху Арктика, твърдят те

Хора изучават скелета на вълнест мамут от Сибир, предложен на търг през 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Учени се опитват да възкресят мамутите

Хора изучават скелета на вълнест мамут от Сибир, предложен на търг през 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десет хиляди години след като вълнестите мамути последно са ходили по планетата Земя, екип от учени се заема с амбициозната задача да върне гигантските животни обратно в арктическата тундра. Вероятностите и рисковете около връщането на изчезналия вид се дискутират сериозно от повече от десет години, но на 13 септември изследователите обявиха, че са получили щедро финансиране, което драстично увеличава шансовете им за успех, пише „Гардиън“.

Компанията „Colossal“, специализирана в бионаука и генетика, отделя 15 млн. долара за каузата. Според учените правилният начин да се подходи към деликатното начинание е да се създаде хибриден вид между мамут и слон. За щастие, човечеството вече е успяло да изолира проби на ДНК на мамут. Първата стъпка е извличането на стволови клетки от азиатски слон, застрашен от изчезване и далечен роднина на мамутите. Ембрионите с редактиран геном по-късно ще се нуждаят от сурогатна майка, но се обмисля възможността и за изкуствена утроба. Ако всичко върви по план, първите бебета трябва да се появят след около шест години.

„Целта ни е да създадем студоустойчив слон, но с държанието и външния вид на мамут – коментира Джордж Чърч, професор по генетика в Харвард и един от основателите на компанията „Colossal“. – Не че се опитваме да заблудим някого, а просто търсим нещо, което да е функционално еквивалентно на мамута, което ще се наслаждава на отрицателните температури и ще върши всички онези неща, които мамутите и слоновете вършат, най-вече ще събаря дървета.“

Проектът, макар и да звучи сензационно, всъщност е опит да се подсигури продължаването на вида на азиатските слонове, като изкуствено им се добавят черти, които биха им позволили да оцеляват в големите площи на Арктика, познати като мамутската степ, отбелязва „Гардиън“. Но покрай това учените се надяват, че стадата от слонове в арктичната тундра ще възстановят променения с вековете хабитат и ще намалят зловредния човешки ефект върху климата. Ако слоновете вършат работата си и събарят дървета например, животните биха допринесли за връщането на изчезналите отдавна арктически пасища.

Но не всички учени са съгласни, че създаването на мамутоподобен хибриден вид ще възстанови тундрата. За да се стигне до това, експериментът трябва да е много по-мащабен, коментира доктор Виктория Херидж, еволюционен биолог от Природонаучния музей в Лондон:

„Става дума за стотици хиляди мамути, всеки от който се нуждае от 22 месеца в утробата и 30 години за достигане на зрялост“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90