Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ученичка номинирана за Нобелова награда за мир

Грета Тунберг даде началото на световно движение за борба с климатичните промени

Младата активистка Тунберг държи постер с надпис на шведски „Училищни протести за климата“ на едно от петъчните шествия в Брюксел, събрало 12 хил. демонстранти. Снимка: Фейсбук - Ученичка номинирана за Нобелова награда за мир

Младата активистка Тунберг държи постер с надпис на шведски „Училищни протести за климата“ на едно от петъчните шествия в Брюксел, събрало 12 хил. демонстранти. Снимка: Фейсбук

Шведската ученичка Грета Тунберг получи номинация за Нобелова награда за мир заради активизма си в сферата на екологията. 16-годишното момиче е предложено за отличието от трима норвежки депутати, съобщава Би Би Си. Ако спечели, Грета ще стане най-младата носителка на отличието, като ще изпревари в това отношение Малала Юсафзаи, която бе на 17 г. през 2014-а, когато получи Нобела.

Тунберг благодари за номинацията си в Туитър.

Предложихме Грета Тунберг, защото ако не направим нищо, за да спрем климатичните промени, това ще е повод за войни, конфликти и бежански вълни – обосновава избора си норвежкият социалист Фреди Андре Йовстегор. –Тя даде началото на масово движение, което аз виждам като основен принос за мира.

Очаква се на 15 март стотици хиляди ученици в над 100 държави да излязат на протести срещу бездействието срещу климатичните промени. Демонстрациите започнаха от движението на Тунберг „Петъци за бъдеще“ (Fridays For The Future). Шествия по темата за екологията се провеждат често в Германия, Белгия, Великобритания, Франция, Австралия и Япония. Смята се обаче, че петъчното събитие ще бъде най-мащабното досега.

Шведската тийнейджърка, която определя себе си в профила си в Туитър като „16-годишна климатична активистка със синдром на Аспергер“, организира първия протест за привличане на вниманието към климатичните промени през август миналата година. От тогава тя пропуска уроците си, за да участва в петъчните шествия. Примера ѝ последваха хиляди ученици по цял свят.

Тунберг успя да привлече вниманието на света с речите си на конференция на ООН за изменението на климата в Полша миналия декември и на световния икономическия форум в Давос през януари.

По отношение на климата трябва да признаем, че сме се провалили. Нямам нужда от вашата надежда, искам да изпаднете в паника, искам да действате все едно къщата ни гори. Защото е точно така“, каза тя в Давос.

Политици, академици и лауреати имат правото да номинират потенциалните бъдещи носители на Нобеловата награда за мир. Имената на отличените се съобщават през октомври и получават призовете си през декември в норвежката столица Осло. Тази година кандидатите за Нобела за мир са 301, от които 223 личности и 78 организации, съобщава се на страницата на наградата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС