Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ученик на Караян дирижира първия концерт на Филхармонията за 2023 г.

Гостува Кристиан Мандеал, най-влиятелният румънски диригент

Диригентът Кристиан Мандеал. Снимка: Софийска филхармония - Ученик на Караян дирижира първия концерт на Филхармонията за 2023 г.

Диригентът Кристиан Мандеал. Снимка: Софийска филхармония

Увертюра от „Отвличане от Сарая“ ще прозвучи в първия концерт на Софийската филхармония за годината. Парчето от операта ще сложи начало на 2023-та на 12 януари в Зала „България“ в концерт със солист Светлин Русев.

Програмата е Моцартова – освен увертюрата от операта „Отвличане на Сарая“, публиката ще чуе и неговия Концерт за цигулка и оркестър №5 в изпълнение на Русев, както и Симфония №4 от Брамс.

Музикантите ще бъде ръководени от Кристиан Мандеал, сочен като най-значимия румънски диригент на съвремието ни. Номиниран сред 10-те най-влиятелни хора в Румъния и отличен с най-високите награди за своята дейност, Мандеал е ученик на Херберт фон Караян в Берлин и Серджу Челибидаке в Мюнхен. Между 1987 г. и 2010 г. е главен диригент и музикален директор на Букурещката филхармония, същевременно е художествен ръководител на Северноизраелския оркестър, Хайфа (1999-2002), Баския национален оркестър, Сан Себастиян (2001-2008), постоянен диригент на оркестър „Хайдн“ на Болцано и Тренто (2000-2003), главен гост-диригент на „Hallé Orchestra”, Манчестър (2005-2010 – първият, получил тази позиция в 150-годишната история на оркестъра), филхармониите на Белград (2006-2007) и Копенхаген (2006-2013).

Дирижирал е прочути оркестри като Лондонската и Кралската филхармонии, Симфоничните оркестрите на Би Би Си, Баварското радио, RAI – Mилано, Бирмингам, Борнмът, Ливърпул, Дрезден, Берлин, Виенската и Берлинската опери, Националните оркестри на Чехия, Израел, Белгия, Унгария, Исландия, Каталуния, Римската академия „Санта Чечилия“, „Мaggio Fiorentino“ – Флоренция, оркестър „Гулбенкян“, Камерата Залцбург, Шотландски камерен оркестър, филхармониите в Mюнхен, Прага, Дъблин, Любляна, Сао Пауло, Мексико, Хелзинки, Mонте Карло, Копенхаген, Mосква, Варшава, Барселона, София, Белград, Загреб, Токио и др.

Маестрото е участвал на фестивалите в Единбург, Блумингтън, Тиволи, „Пражка пролет“, „Quincena“- Сан Себастиан, Истанбул, Анкара, Атина, Солун, Лисабон, Бреша-Бергамо и Равело, Бърно, Братислава, „Яначек“ в Острава, BEМUS в Белград, Пролетен фестивал в Токио и др., както и на Mеждународния фестивал и конкурс „Джордже Енеску“, на който е артистичен директор през 2001 г. и 2003 г.

Дирижирал е над 60 премиери на произведения на румънски и чуждестранни автори, някои посветени на него. Неуморим пропагандатор на Джордже Енеску по цял свят, той пръв представя операта „Едип“ във Великoбритания (фестивала в Единбург, 2002) и Италия (Каляри, 2005). От 2008 г. е президент на Лондонското дружество „Енеску“.

Ограничено количество билети за концерта все още са налични на касата на зала „България“ и онлайн.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС