Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ученик на Пина Бауш със спектакъл в ДНК

Марко Беретини пристига в София с проекта iFeel2 – смесица от танц, електропоп и Карл Юнг

На 11 октомври българската публика ще може за първи път да види изкуството на Марко Беретини. - Ученик на Пина Бауш със спектакъл в ДНК

На 11 октомври българската публика ще може за първи път да види изкуството на Марко Беретини.

Марко Беретини, работил някога под ръководството на легендарната Пина Бауш, изнася танцов спектакъл в ДНК на 11 октомври (вторник). Авторският проект на хореографа дава началото на новия сезон в пространството за съвременен танц и пърформанс, както и старт на програмата „Мигриращото тяло“.

На 11-и българската публика ще може за първи път да види изкуството на Беретини. Неговият iFeel2 е втората част от трилогията му, създадена съвместно с Мари-Каролин Хоминал и Самуел Паянд. Спектакълът показва мутациите, развитията, метаморфозите на индивидуалния и социалния „балон“.

„Има нужда да се попита още веднъж: Защо сме тук на земята?“, казва самият Марко Беретини за проекта си.

Звуковата картина в спектакъла използва електропоп и най-вече музиката на експерименталната група „Съмър мюзик“, създадена от Беретини и Паянд преди седем години. Теоретичната база на iFeel2 пък минава през текстове на немския философ Петер Слотердайт и Карл Юнг.

Марко Беретини е роден през 1963 г. в Германия. Професионалният му интерес към танца започва още през 1978 г., когато печели националния шампионат по диско танци. В следващите три години той участва в множество курсове и уъркшопове за джаз, модерен и класически балет.

По-нататък в биографията му се появяват училището за съвременен танц в Лондон и Folkwangschulen в град Есен, където работи под ръководството на  Ханс Цюлих и Пина Бауш. В Есен и Вупертал Беретини развива своето любопитство към немския танцов театър и през следващите 10 години е силно повлиян от творчеството на Пина Бауш. Веднага след дипломирането си като танцьор, Беретини опитва да създаде собствена трупа, но без успех. По това време в Германия независимите танцови компании не са били подкрепяни изобщо, а публиката е посещавала основно държавните театри.

Беретини учи още европейска етнология, културна антропология и театрознание в Университета във Франкфурт. През 1988 г. се премества във Франция и създава своята трупа *MELK PROD, с която прави над 25 спектакъла през последните три десетилетия.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах