Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Учените, борещи се с бедността, с Нобеловата награда за икономика

Естер Дюфло е едва втората жена, която получава отличието, и най-младият му лауреат

Абхиджит Банерджи, Естер Дюфло и Майкъл Кремар се борят с бедността чрез агрикултурата, образованието и здравеопазването. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Учените, борещи се с бедността, с Нобеловата награда за икономика

Абхиджит Банерджи, Естер Дюфло и Майкъл Кремар се борят с бедността чрез агрикултурата, образованието и здравеопазването. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Абхиджит Банерджи, Естер Дюфло и Майкъл Кремар са тазгодишните носители на Нобеловата награда за икономика за постиженията им в борбата с бедността, съобщават от Шведската академия в Стокхолм.

Техните „експериментални подходи за облекчаване на световната бедност“ разбиват проблема на по-малки и по-лесно разрешими цели, които трайно и ефективно да се справят с него, обосновават се от Академията. Банерджи, Дюфло и Кремар разрешават бедността през агрикултурата, образованието и здравеопазването.

Банерджи е с индийски и американски произход, Дюфло – с френски и американски. Двамата работят в Масачузетския институт по технологии и са партньори и в живота. 46-годишната Дюфло е едва втората жена, която получава отличието и най-младата му лауреатка. В резултат на тяхната работа повече от 5 млн. индийски деца са се възползвали от т. нар. „коригиращо обучение“ в училищата, свързано с проблеми при усвояването на материала, породени от неразбирането на езика, на който се преподава, например. Друго тяхно важно постижение, е че много държави са отделили финансиране в бюджетите си за образование за превантивно здравеопазване в училищата, пише Си Ен Ен.

Кремар е американец и професор в Харвард. Средата на 90-те години прекарва в Кения, за да изследва промяната в резултатите на ученици в западната част на страната. И тримата са уважавани в полето си на работа, пише „Гардиън“, позовавайки се на впечатления от техни колеги.

Наградата за икономика, с официално название „Награда на Банката на Швеция за икономически науки в памет на Алфред Нобел“, е основана през 1968 г. от шведската банка „Sveriges Riksbank“. През 2019 г. отличието отбелязва своята 51 година.

Наградният фонд на Нобела за икономика е 9 млн. шведски крони (или 1,6 млн. лв).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg