Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Бойко Цветанов и Калуди Калудов пеят в памет на Гюзелев

Фотографии на негови картини се публикуват за първи път в две нови книги, посветени на маестрото

На 13 декември в зала 1 на НДК предстои концерт, посветен на 80-годишнината от рождението на Никола Гюзелев. Снимка: БГНЕС - Бойко Цветанов и Калуди Калудов пеят в памет на Гюзелев

На 13 декември в зала 1 на НДК предстои концерт, посветен на 80-годишнината от рождението на Никола Гюзелев. Снимка: БГНЕС

Бойко Цветанов и Калуди Калудов – двамата най-изявени български тенори по света, излизат на обща сцена в памет на Никола Гюзелев. Те са сред звездите на концерта „Рицарят на операта” на 13 декември в зала 1 на НДК, посветен на 80-годишнината от рождението на покойния маестро и половинвековния му път в музиката.

И Цветанов, и Калудов са пели заедно с големия бас през годините. Освен тях гласове в концерта ще извисят и ученици на Гюзелев. Приживе той беше превърнал дома си в Бояна в академия за певци и школува млади таланти, които изградиха успешна кариера не само у нас. Баритонът Владимир Стоянов стана световно име тъкмо след специализация при него в Рим. Вдовицата на прочутия бас Анна Мария Гюзелева разказа пред журналисти как преди години маестрото се ядосвал, че дебютът на Стоянов в „Метрополитън опера“ не бил отразен в нашите медии.

Вдовицата на маестрото Ана Мария Гюзелева. Снимка: БГНЕС

Вдовицата на маестрото Ана Мария Гюзелева. Снимка: БГНЕС

За съжаление на публиката Владимир Стоянов, чието име първоначално беше вписано в афиша, няма да участва в концерта. Басът Орлин Анастасов, който също трябваше да пее на 13 декември в НДК, няма да може да пристигне, тъй като е ангажиран в „Ла Скала“.

От учениците на маестро Гюзелев в зала 1 ще чуем баса Николай Кърнолски, който в последните години се изявява предимно по сцените на немскоезичния свят. Участие са потвърдили и баритонът Марян Йовановски от Македония, италианката Франческа Патане (сопран), Даниела Дякова (мецосопран).

„Всеки би могъл да бъде ученик на Никола Гюзелев в момента, в който реши, че ще следва неговия начин на пеене и дълголетие на сцената. Днес много певци се учат от него като гледат изпълнения и слушат записи”, допълни Анна Мария Гюзелева.

Сред учениците, имали шанса за личен контакт и обучение при маестрото, са също басите Георги Киров, Емил Желев и Орлин Невенкин, сопраното Цветелина Василева, мецосопраното Грациела Вълчева, баритоните Владимир Попов и Добромир Момеков.

Програмата за концерта на 13 декември включва изпълнения от знакови за кариерата на Гюзелев опери. Меломаните ще чуят арии от „Дон Карлос” от Верди, „Борис Годунов” от Мусоргски, „Турандот” от Пучини, „Мефистофел” на Бойто.

Паметната вечер ще мине под диригентството на Дано Ренцети и с участието на Софийската филхармония и Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов” с диригент Славил Димитров.

Дни преди концерта – на 2 декември от 18 ч. в Мраморното фоайе на НДК, ще бъде представена изложба с афиши и снимки на Никола Гюзелев в роля, както и дискът „Живот в музиката” с негови коронни арии и църковни песнопения, издаден от „Гега ню”. Премиера ще имат и две книги за покойния бас – монографията „Рицарят на операта”, отпечатана от фонд „13 века века България” под съставителството на Анна Мария Гюзелева и луксозното издание „Щрихи към портрет на Никола Гюзелев” от журналиста Владимир Гаджев. В изследването си той обръща внимание на педагогическата дейност на маестрото и на приноса му в разпространението на българска оперна музика по света.

„Няма друг български оперен артист със световна кариера, който да е пял такъв репертоар по световните сцени”, подчерта Гаджев.

И в неговата книга, както и в томчето „Рицарят на операта” меломаните ще се срещнат не само с певеца Никола Гюзелев, но и с художника Никола Гюзелев. Както е известно, големият бас завършва „Живопис” в Художествената академия в София и никога не изоставя четката и платното. Някои от картините му се публикуват за първи път в двете издания.

Никола Гюзелев, Автопортрет

Никола Гюзелев, Автопортрет

Никола Гюзелев, Автопортрет

Никола Гюзелев, Автопортрет

Никола Гюзелев, „Старец“

Никола Гюзелев, „Старец“

Никола Гюзелев, „Христо Ботев“

Никола Гюзелев, „Христо Ботев“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах