Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Училища в Юта забраниха Библията заради „вулгарност и насилие“

Библията на крал Джеймс е предизвикателна за малките ученици и трябва да бъде премахната от библиотеките, твърдят поддръжниците на забраната

Библията на крал Джеймс. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Училища в Юта забраниха Библията заради „вулгарност и насилие“

Библията на крал Джеймс. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Училищен район в американския щат Юта забрани изучаването на Библията в началните и средни училища заради „вулгарност и насилие“. Решението е взето след оплакване на родител от английския превод на религиозния текст, познат като Библията на крал Джеймс*, съобщава Би Би Си.

Острата мярка е в съответствие със закон срещу „порнографско и неподходящо“ съдържание в училищните книги, приет през 2022 г. Приемането на текста даде законов аргумент за забраняването на книги в училищните библиотеки и класни стаи, занимаващи се с по-деликатни теми като сексуална ориентация и полова идентичност.

Библията не се изучава в програмата на училищата в Юта и наличните копия вече са били премахнати от библиотечните рафтове, уточняват от училищен окръг Дейвис, близо до Солт Лейк Сити. От комисията не уточняват кои точно сцени от Библията са предизвикали родителското оплакване, но в изявлението им се казва, че книгата съдържа „вулгарност или насилие, неподходящи за по-малките ученици“.

Местните гимназии няма да бъдат засегнати от забраната, но Библията е „предизвикателно четиво“ за най-малките, смята Кен Айвъри, автор на закона от 2022 г. По-рано той определи искането за забрана на Библията като подигравка.

„Традиционно в Америка Библията най-добре се преподава и разбира вкъщи и в семейството“, коментира той във Фейсбук.

Това не е първият училищен район в САЩ, който налага забрана на Библията – миналата година в някои училища в Тексас я премахнаха от библиотеките в знак на своеобразен протест срещу нарастващите искания за забрана на книги от по-консервативно настроени родители. През май премахването на Библията поискаха и учениците от училище в Канзас.


* Библията на крал Джеймс е английски превод на Библията от гръцки и еврейски, изготвен за нуждите на Англиканската църква и публикуван през 1611 г. Съдържа 66 книги от Стария и Новия завет, по-малко, отколкото са събрани в Библията, използвана в католическата и православната църква – бел. ред.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg