Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Българи учредяват награда за човешка доброта в помощ на украинския народ

Наградата ще се връчи за пръв път в началото на октомври 2022 г. под лозунга „Мир, а не война!“

„Вярваме, че обикновените българи подкрепят и ще подкрепят Украйна – не на думи, а на дела”, казват от организационния комитет на наградата. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Българи учредяват награда за човешка доброта в помощ на украинския народ

„Вярваме, че обикновените българи подкрепят и ще подкрепят Украйна – не на думи, а на дела”, казват от организационния комитет на наградата. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Награда за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ учредява организационен комитет, начело с президента Петър Стоянов, съобщиха от Културния център на Софийския университет.

В организационния комитет присъстват имената на някои от най-видните български общественици: Александър Кашъмов – адвокат, програма Достъп до информация;  Александър Кьосев – професор, директор на Културния център на СУ; Веселин Стойнев – журналист, заместник-главен редактор в списание Bglobal; Георги Даскалов – журналист, главен редактор на Интернет портала на БНР; Димитър Вацов – професор, философ, НБУ; Иво Инджов – доцент, експерт по политически комуникации, преподавател във ВТУ; Иглика Трифонова – филмов и театрален режисьор; Здравка Евтимова, писател, председател на ПЕН център, България; Капка Тодорова – журналист, кореспондент на „Клуб Z“ в Берлин; Костадин Бонев – филмов режисьор и сценарист; Митко Новков – литературен критик и журналист, директор на програма „Христо Ботев“ на БНР; Огнян Минчев – доцент, преподавател по политически науки в СУ; Юлиана Методиева – журналист, издател на платформа за човешки права Маргиналия; Явор Гърдев – театрален и филмов режисьор и Яра Бубнова – куратор и художествен критик, директор на Националната художествена галерия.

Наградата ще се връчи за пръв път в началото на октомври 2022 г. на една от българските граждански инициативи в подкрепа на Украйна под лозунга „Мир, а не война!“ и ще отличи примери на искрена солидарност със страдащите от войната украински граждани. Ще бъдат отбелязани проявите на хуманност, състрадание и доброта към бежанците, извършени от различни хора и организации у нас.

Комитетът ще почете безкористни инициативи, осъществени от български предприемачи, от граждански организации, от мрежи и неформални обединения от съмишленици, както и от индивидуални граждани.

„Вярваме, че обикновените българи подкрепят и ще подкрепят Украйна – не на думи, а на дела”, казват от организационния комитет.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90