Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Удължават изложбата, която показва как София става столица

Може да я разгледаме до 8 март в Софийската градска галерия

Никола Петров, „Народният театър“, 1912 г., СГХГ - Удължават изложбата, която показва как София става столица

Никола Петров, „Народният театър“, 1912 г., СГХГ

Поради големия интерес изложбата, посветена на 140-годишнината от обявяването на София за столица, ще бъде продължена, съобщават от Софийската градска галерия. Вместо до 16 февруари, експозицията „Думи. Образи. Места“ може да бъде разгледана до 8 март.

Изложбата показва преобразяването на малкото ориенталско градче с улици „до колене в кал“ в столица с европейски дух и култура. Метаморфозата може да се проследи в произведения на Антон Митов, Никола Петров, Иван Гецов, Цанко Лавренов, Никола Танев, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Текла Алексиева, Иван Кирков, Лъчезар Бояджиев, Надежда Олег Ляхова… Картините са придружени от описания, оценки и размишления на пътешественици и интелектуалци за столицата ни от периода след Освобождението, през културния разцвет между двете световни войни до историческите събития около 1944 г. и сивото социалистическо минало.

Вижте още: СОФИЯ, Г-ЖА С МИНАЛО, В ПЛАТНАТА НА ГОЛЕМИТЕ МАЙСТОРИ

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах