Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Удължават изложбата, която показва как София става столица

Може да я разгледаме до 8 март в Софийската градска галерия

Никола Петров, „Народният театър“, 1912 г., СГХГ - Удължават изложбата, която показва как София става столица

Никола Петров, „Народният театър“, 1912 г., СГХГ

Поради големия интерес изложбата, посветена на 140-годишнината от обявяването на София за столица, ще бъде продължена, съобщават от Софийската градска галерия. Вместо до 16 февруари, експозицията „Думи. Образи. Места“ може да бъде разгледана до 8 март.

Изложбата показва преобразяването на малкото ориенталско градче с улици „до колене в кал“ в столица с европейски дух и култура. Метаморфозата може да се проследи в произведения на Антон Митов, Никола Петров, Иван Гецов, Цанко Лавренов, Никола Танев, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Текла Алексиева, Иван Кирков, Лъчезар Бояджиев, Надежда Олег Ляхова… Картините са придружени от описания, оценки и размишления на пътешественици и интелектуалци за столицата ни от периода след Освобождението, през културния разцвет между двете световни войни до историческите събития около 1944 г. и сивото социалистическо минало.

Вижте още: СОФИЯ, Г-ЖА С МИНАЛО, В ПЛАТНАТА НА ГОЛЕМИТЕ МАЙСТОРИ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах