Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Уди Алън: Актьорите, които се отказаха от мен, преследват невинен

Режисьорът коментира обвиненията в сексуален тормоз на Дилън Фароу в първото си интервю за американска телевизия от близо 30 години

#MeToo доведе до край на кариерата на Уди Алън в Америка, но режисьорът намери спасение в Европа - през лятото на 2019 г. той засне новия си филм в Испания. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Уди Алън: Актьорите, които се отказаха от мен, преследват невинен

#MeToo доведе до край на кариерата на Уди Алън в Америка, но режисьорът намери спасение в Европа - през лятото на 2019 г. той засне новия си филм в Испания. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Като „абсолютно невинен“ се определи Уди Алън в първото си интервю за американска телевизия от почти 30 години. Разговорът е проведен през юли 2020 г., но се излъчи едва на 28 март 2021-а, в стрийминг платформата „Paramount Plus“. Участието му е в контекста на документалната поредица на НВО „Дилън срещу Фароу“, в която се припомнят обвиненията към режисьора в сексуален тормоз от осиновената му дъщеря за времето, когато била дете.

В интервюто на Лий Коуан от Си Би Ес Нюз се припомнят някои от основните аргументи на Алън в негова защита, повтаряни моногократно, отбелязва „Варайъти“. Режисьорът отново подчерта, че обвиненията на дъщеря му са насърчени от майка ѝ Миа Фароу, породени в гнева ѝ от раздялата с него. През 1992 г. около двойката се вдигна шумен скандал, от който стана ясно, че Алън е поддържал любовна афера с осиновената ѝ дъщеря Сун-И Превин.

„Обвиненията са толкова абсурдни и все пак петното остава – казва Алън в интервюто. – Те предпочитат да се държат, ако не толкова за идеята, че съм блудствал с Дилън, то поне за възможността да съм направил нещо подобно. Нищо, което съм правил с Дилън в живота си, не може да бъде по-погрешно разтълкувано от това.“

От „Парамаунт“ са събрали в едно предаване разговора с Алън и отделно интервю на Си Би Ес със самата Дилън, придружени с коментар как трябва да бъдат съдени от обществото творците, обвинени в неподходящо поведение.

От лагера на Уди Алън заклеймиха предаването – в изявление до „Варайъти“ Лети Арънсън, говорител на Алън и негова сестра, отрича, че режисьорът е знаел, че интервюто му ще бъде придружено от разговор с обвинителката му.

„Това е абсолютно нечестно и скандално. Надявам се, че хората ще имат това предвид за в бъдеще, преди да изберат да вярват на предаването – се казва в изявлението. – Когато Си Би Ес поискаха да проведат интервюто, ни беше казано, че теми в него ще са кариерата и книгата на Уди Алън. По това време не ни беше споменато нищо за никакво предаване, отнасящо се към абсурдното противоречие. На базата на това ние се съгласихме на интервюто. Съвсем наскоро установихме, че Дилън също е потърсена за предаването.“

Интервюто на Алън засяга много теми, разгледани в „Алън срещу Фароу“ – последната част от поредицата бе излъчена на 14 март. Режисьорът коментира връзката си с Миа Фароу, която представя като не толкова сериозна, колкото се говори в редица медийни публикации:

„Никога не съм живял с Миа, никога не съм спал в дома ѝ през всички тези години, в които излизахме. Имахме връзка, да, но тя никога нямаше да доведе до брак“.

Сериалът на НВО твърди точно обратното и с много архивни материали се опитва да докаже бащината му роля за децата на Миа.

Попитан за началото на връзката си със Сун-И, която е негова съпруга от 1997 г., Алън казва:

„Връзката излезе на показ, преди да бъдем готови да я изведем на показ“.

В документалната поредица свидетели споделят, че сексуалните взаимоотношения между режисьора и осиновената дъщеря на Миа Фароу започнали още когато Сун-И била в гимназията, а не по време на обучението ѝ в колежа, както Алън твърди от години. Водещият отбелязва, че общността намира връзката му с дете на партньорката му за неуместна, но Алън казва, че „не е имало нито един момент, в който да не чувствах, че това е най-естественото нещо“.

Като доказателство за невинността си той изтъква факта, че днес е баща на две осиновени дъщери.

„Не биха поверили две момиченца на някого, когото смятат за педофил“, казва той.

Режисьорът определи Дилън Фароу като „добро дете“ и сподели виждането си, че най-вероятно е била подлъгана още като малка да вярва, че тормозът наистина ѝ се е случил. В „Алън срещу Фароу“  няколко близки на семейство Фароу разказват, че са ставали свидетели на „притеснителни срещи“ между детето и режисьора. В свои интервюта Дилън е разказвала, че Алън бил особено привързан към нея и я карал да си лягат заедно в леглото, когато той бил само по бельо.

„Тя бе добро дете – казва режисьорът за Делън. – Тя наистина мисли, че съм я тормозил. Не мисля, че си го измисля, не лъже. Вярвам, че тя наистина го вярва.“

Интервюиращият изброява и имената на редица актьори, които в последните няколко години заявиха нежеланието си да работят с Уди Алън и разкаянието си, че някога са участвали в негови филми – Кейт Уинслет, Колин Фърт, Марион Котияр, Тимоти Шаламе, Грета Геруиг, Блейк Лайвли, Кристен Стюарт, Селена Гомес…

„Мисля, че са глупави. Имат добри намерения, но постъпват глуповато. Всичко, което те постигат, е да се включат в преследването на напълно невинен човек и по този начин позволяват на лъжата да съществува“, казва режисьорът.

Макар и обвиненията срещу Алън да са публично достояние още от 90-те, кариерата на режисьора в Америка прикрючи едва след началото на движението #MeToo. През 2018 г. „Амазон“ се отказа от разпространението на филма „Един дъждовен ден в Ню Йорк“ , но заглавието тръгна в европейските кина през 2019 г. Европа позволи на Алън да завърши и най-новия си филм „Фестивалът на Рифкин“, който в България ще има премиера в програмата на „Киномания“, но едва ли ще достигне до зрителите в САЩ.

Алън, изглежда, не се интересува от това:

„Пука ли ми за човек, който седи в дома си и казва: „Не ме интересува какво казват следователите, все пак вярвам, че [Алън] е педофил“? Мнението му е точно толкова значимо, колкото на човека, който седи в дома си и казва: „Вярвам, че той е прекрасен човек, с когото се отнесоха нечестно“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90