VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Уди Алън издава сборник с хумористични текстове

За „сексживота на знаменитостите“ и причудливи коне и коли - първата му книга след мемоарния му роман

Заради обвиненията в секстормоз на осиновената си дъщеря Дилън Фароу Уди Алън пренесе режисьорската си кариера в Европа. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Уди Алън издава сборник с хумористични текстове

Заради обвиненията в секстормоз на осиновената си дъщеря Дилън Фароу Уди Алън пренесе режисьорската си кариера в Европа. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Колекция с хумористични есета ще издаде Уди Алън през юни, съобщава „Холивуд Рипортър“. Това е първата му книга след публикуването на противоречиво приетия му мемоарен роман „Само да вметна“ (Apropos of Nothing) преди две години.

Това не е първият хумористичен сборник на Уди Алън. Издадената през 1978 г. „Ако импресионистите бяха зъболекари“ отдавна е извоювала мястото си като едно от най-добрите хумористични произведения в съвременната световна литература.

Озаглавен „Zero Gravity“ („Нулева гравитация“), новият сборник ще излезе на 7 юни от „Arcade Publishing“, дъщерно издателство на „Skyhorse“. Тъкмо „Arcade“ пое риска с публикуването на „Само да вметна“, след като мемоарната книга на режисьора бе отхвърлена от дъщерно издателство на „Ашет“ заради недоволство на служителите ѝ. Повод за това бяха обвиненията на Дилън Фароу, че е била обект на сексуален тормоз по времето, когато Алън е бил партньор на майка ѝ Миа Фароу.

„Нулева гравитация“ включва нови есета и текстове, вече публикувани в „Ню Йоркър“. Нито едно от тях няма да засяга обвиненията в тормоз и да се занимава с този случай. Вместо това обекти на книгата са „рисуващи коне, мислещи коли и сексживота на знаменитостите“, казват от издателството. Книгата не претендира за сериозност, но както е винаги в истинския хумор, не всеки смях е безобиден, допълват редакторите на изданието.

У нас „Само да вметна“ излезе под знака на издателство „Кръг“. Засега не се съобщава дали някое българско издателство е проявило интерес към сборника с есета.

Вижте още: УДИ АЛЪН: АЗ СЪМ ИСТИНСКИ ТВОРЕЦ? С КОГО МЕ БЪРКАТ, С КРИСТО?

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90